Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Programul de Guvernare in privinta protectiei mediului pentru 2009-2012

80% din populatia Romaniei va fi racordata la retelele de alimentare cu apa potabila, in timp ce 69% din aceasta va avea asigurat accesul la canalizare pentru epurarea apelor uzate menajere, se mentioneaza in capitolul destinat Protectiei Mediului Inconjurator din Programul de Guvernare pentru 2009-2012, elaborat de noul Executiv, si care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului, informeaza Agerpres.

Un alt punct important de pe agenda guvernarii in urmatorii cinci ani, in domeniului Mediului, se refera la revizuirea Strategiei Nationale de Gestiune a Deseurilor, elaborarea, aprobarea si monitorizarea implementarii Planului National de Gestiune a Deseurilor pentru perioada 2009-2013. Totodata, se are in vedere valorificarea deseurilor urbane pentru producerea de energie "verde" si a deseurilor industriale inerte in constructii si infrastructura de transport.

Si in privinta calitatii aerului, a radioactivitatii si a zgomotului, in documentul citat se aminteste de operationalizarea si extinderea Sistemului National de Monitorizare a Calitatii Aerului si Sistemului National de Monitorizare a Radioactivitatii, dar si de implementarea Planurilor de reducere a emisiilor de poluanti in atmosfera si a sistemelor de management pentru fluidizarea traficului in mediul urban. De asemenea, reducerea nivelului de zgomot si vibratii in zonele rezidentiale este un alt obiectiv al Ministerului Mediului pana in 2012.

In ceea ce priveste respectarea angajamentelor asumate cu Uniunea Europeana, programul de guvernare prevede reducerea progresiva a emisiilor de gaze cu efect de sera, incurajarea reducerii consumurilor energetice prin utilizarea unor tehnologii eficiente energetic, izolarea termica a locuintelor si, nu in ultimul rand, identificarea si implementarea masurilor fezabile de stocare geologica a dioxidului de carbon. La capitolul investitii, se prevede reabilitarea, reanalizarea si delimitarea exacta a site-urilor Natura 2000 si a ariilor protejate, precum si acordarea de stimulente economice si financiare pentru investitiile in domeniul gestiunii deseurilor si in special pentru valorificarea acestora.

In cadrul capitolului dedicat managementului durabil al resurselor naturale si conservarea biodiversitatii se are in vedere reabilitarea si refacerea retelei de canale in Delta Dunarii, stabilirea unui sistem de finantare normativa din bugetul statului pentru administrarea parcurilor nationale si naturale, sustinerea proiectelor de modernizare a gradinilor zoologice pentru indeplinirea standardelor de mediu, precum si delegarea spre administrare a ariilor protejate organizatiilor neguvernamentale locale, asociatiilor proprietarilor de terenuri sau autoritatilor locale.

Nu in ultimul rand, in planurile Ministerului Mediului pentru urmatorii cinci ani se afla prevenirea si eliminarea calamitatilor naturale prin implementarea strategiei nationale de aparare impotriva inundatiilor (amenajarea de bazine hidrografice, etc). De asemenea, se urmareste transformarea Fondului de Mediu intr-o institutie eficienta de investitii in domeniul protectiei mediului.

spot_img

Ultimele știri