EAT SMART: Practicile comerciale incorecte, pe agendă europeană

Parlamentul European a semnat recent o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să propună urgent măsuri pentru a elimina practicile comerciale incorecte de pe întreg lanțul alimentar. Astfel, parlamentarii vor să se asigure că fermierii câștigă decent, că există pe piață o gamă variată de produse pentru consumatori și că relațiile comerciale dintre producători, furnizori și distribuitori sunt corecte și transparente. Ei mai susțin că un astfel de comerț, echitabil, ar preveni supra-producția și risipa de hrană.

practicile comerciale incorecte

Raportorul Parlamentului European, Edward Czesak, a justificat solicitarea PE:

Inițiativele de până acum au fost ineficiente. De aceea, venim cu mai multe sugestii. Ar trebui să lucrăm mai mult la îmbunătățirea relațiilor dintre furnizori, supermarketuri și hipermarketuri, mai ales când vine vorba despre reducerea așa-numitului „factor de frică”. De asemenea, cerem Comisiei Europene să facă mai multe când vine vorba despre noi instrumente care ne-ar putea ajuta să combatem practicile comerciale nedrepte.

Ce sunt practicile comerciale incorecte

Printre practicile comerciale nedrepte, se numără: întârzierea plăților, restricționarea accesului la piețe, modificarea unilaterală sau retroactive a clauzelor contractuale, anularea bruscă si nejustificată a contractelor, transferul nedrept al riscurilor comerciale și al costurilor de transport și de depozitare.

Europarlamentarii consideră că fermierii și proprietarii de afaceri mici și mijlocii sunt vulnerabili la practicile comerciale nedrepte. Uneori, spun ei, sunt forțați să vândă în pierdere, din cauza condițiilor impuse de cei mai puternici. Supermarketurile, de exemplu, îi obligă pe furnizori să acopere reducerile pe care le oferă clienților. La rândul lor, consumatorii sunt dezavantajați, neavând acces la produse variate.

Cum vrea PE să prevină practicile comerciale incorecte

PE atrage atenția că schemele voluntare sau de auto-reglare folosite până în prezent de industrie nu au fost aplicate corespunător, ceea ce a dus la sub-reprezentarea fermierilor, conflicte între părți și mecanisme de soluționare a litigiilor care nu reflectă teama producătorilor de a refuza condițiile impuse. De aceea, parlamentarii recomandă crearea unui cadru legislativ european, care să asigure oportunități de vânzare la prețul corect pentru fermieri și condiții de cumpărare juste pentru consumatori.

Rezoluția PE a adunat 600 de voturi pentru, 48 împotrivă și 24 de abțineri. Fundamentarea acesteia se găsește pe site-ul PE.

spot_img

Ultimele știri