Premieră în România: Rompetrol anunţă prima benzinărie dotată cu o centrală fotovoltaică

in Energie 20 July 2018 35 Views

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International, a finalizat recent dotarea primei benzin─ârii Rompetrol cu panouri solare de mare capacitate, o premier─â pentru Rom├ónia ╚Öi regiunea M─ârii Negre.┬áLoca╚Ťia aleas─â pentru a fost sta╚Ťia Rompetrol situat─â pe ╚Öoseaua de centur─â a Capitalei ╚Öi ├«n apropierea depozitului de carburan╚Ťi din localitatea Mogo╚Öoaia.┬á

ÔÇťEste o idee pe care o analiz─âm de cel pu╚Ťin 3 ani, dar care a devenit viabil─â o dat─â cu evolu╚Ťia tehnologic─â ╚Öi ╚Ťin├ónd cont de factori precum suprafa╚Ťa necesar─â, costuri/investi╚Ťii, randamente, eficien╚Ť─â ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, a legisla╚Ťiei in domeniu. Este un proiect pilot, care ne va oferi toate informa╚Ťiile necesare pentru o posibil─â extindere a acestuia ╚Öi la alte sta╚Ťii Rompetrol din Rom├óniaÔÇť, declar─â Vlad Rusnac, Chief Retail Officer al KMG International ╚Öi Director General al Rompetrol Downstream.

├Än 2013, aceast─â sta╚Ťie a devenit laboratorul ├«n m─ârime natural─â a companiei, unde a fost dezvoltat ╚Öi testat noul concept al sta╚Ťiilor Rompetrol (ambian╚Ť─â, combina╚Ťie culori, mod comunicare, etc). Conceptul lansat la finele lui 2013 define╚Öte ├«n prezent re╚Ťelele de distribu╚Ťie carburan╚Ťi Rompetrol din Rom├ónia, Bulgaria, Republica Moldova ╚Öi Georgia, potrivit Rompetrol.

ÔÇťPrin implementarea acestui proiect, ne astept─âm ca circa 42% din necesarul energetic al sta╚Ťiei s─â fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera ╚Öi o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs ├«n luna mai circa 4.600 KWh, cu o medie zilnic─â de 148 KWh – consumul unei combine frigorifice de clasa A+++ ├«ntrun an de zileÔÇŁ adaug─â Rusnac.

Solu╚Ťia tehnic─â adoptat─â pentru sta╚Ťia Mogo╚Öoaia a vizat dotarea ├«n principal cu o central─â electric─â foltovoltaic─â (CEF) format─â din 60 de panouri (suprafa╚Ť─â total─â panouri de 141,2 mp, suprafa╚Ť─â teren dispunere panouri are 800 mp, putere total─â panouri – 21 kWp), care a fost racordat─â la re╚Ťeaua electric─â prin intermediul postului de transformare de medie tensiune al depozitului Rompetrol.

Cu o durat─â de via╚Ť─â de minim 25 de ani, centrala are o putere maxim─â de 20 KVA ╚Öi este dimensionat─â astfel ├«nc├ót energia produs─â fie consumat─â integral ├«n sta╚Ťia de distribu╚Ťie carburan╚Ťi. ├Än cazul ├«n care consumul de energie electric─â al statiei va fi ├«n unele momente mai mic dec├ót media puterilor minime (stabilite ├«n faza de proiectare/studiu), atunci exist─â posibilitatea ca aceasta s─â fie folosit─â pentru depozitul Mogo╚Öoaia sau s─â fie livrat─â ├«n sistemul na╚Ťional.

Panouri fotovoltaice sunt prev─âzute cu un sistem care le ghideaz─â ├«n mod continuu spre sursa de lumin─â, asigur├ónd randamentul maxim ╚Öi produc├ónd cu 44% mai mult─â energie ├«n compara╚Ťie cu un sistem static. De asemenea, acestea au func╚Ťii de dezghe╚Ťare ├«n timpul iernii ╚Öi sistem ├«ncorporat pentru protec╚Ťia ├«mpotriva v├ónturilor puternice.

├Än plus, sistemul cuprinde ╚Öi 2 invertoare de ultim─â genera╚Ťie, care au randament de circa 98% ╚Öi dispozitive de protec╚Ťie ├«ncorporate (protec╚Ťie la scurtcircuit, protec╚Ťie diferen╚Ťial─â, monitorizare condi╚Ťii izola╚Ťie ╚Öi protec╚Ťie ├«mpotriva func╚Ťion─ârii ├«n regim insularizat).

Pe fondul condi╚Ťiilor meteorologice severe din luna martie, Rompetrol Downstream a consemnat ├«n primul trimestru al anului un volum total al v├ónz─ârilor de carburan╚Ťi de circa 490.000 tone, nivel similar cu cel atins ├«n perioada similara din 2017. Din aceast─â cantitate, circa 30% a fost comercializat─â prin sta╚Ťiile Rompetrol, indicator ├«n cre╚Ötere cu 3% fa╚Ť─â de cel din perioada ianuarie ÔÇô martie a anului trecut.

La finele lunii martie, segmentul de distribu╚Ťie al companiei cuprindea 818 puncte de comercializare carburan╚Ťi (sta╚Ťii proprii, sta╚Ťii partener, sta╚Ťii mobile, baze interne de 9 si 20 metri cubi), ├«n cre╚Ötere cu 66 de unit─â╚Ťi fa╚Ť─â de martie 2017.

Comentarii

comentarii