Premieră mondială în România: Se înființează prima Cameră de Comerț pentru Diversitate

Prima Cameră de Comerț pentru Diversitate din lume se înființează în România aceasta având ca scop promovarea principiilor diversității și incluziunii în rândul mediului de business din țară, susținerea afacerilor românești conduse de grupuri minoritare sau care se confruntă cu inegalități economice și sociale precum femei, persoane LGBT, romi, persoane cu dizabilități și alte grupuri, și de a fi o punte de legătura între mediul de afaceri și societatea civilă care luptă pentru drepturi egale și incluziune socială.

Proiectul este singurul de acest gen din lume, organizat pe modelul unei camere de comerț, și care printr-un întreg portofoliu de activități, de la mentorat și coaching, până la traininguri, networking și certificări, susține economia și societatea românească pentru a valoriza cât mai bine potențialul generat de respectarea principiilor diversității și incluziunii.

Camera de Comerț Română pentru Diversitate este fondată de Dentons, ING Bank, Mega Image, Raiffeisen Bank și ONG-ul „Orașul Meu, Culorile Mele” și a fost inspirată de proiectul Carta Diversității din România. Alți membri includ Accenture, GKN Fokker Engineering, Roma Entrepreneurial Development Initiative (REDI) și Visa, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ca membru de onoare.

Camera de Comerț Română pentru Diversitate este audiată de PwC.

„Pentru majoritatea afacerilor internaționale apartenența la Camera de Comerț pentru Diversitate este o extensie naturală a mandatelor lor de responsabilitate socială și o recunoaștere a faptului că diversitatea și incluziunea nu sunt doar calea corectă din punct de vedere moral, ci sunt bune și pentru afaceri. Încurajăm companiile cu idei similare să ni se alăture în această inițiativă revoluționară”, a explicat Perry Zizzi, Partener al Dentons în România și Președintele Camerei.

Serge Offers, Director Financiar al ING Bank și Adrian Nicolescu, Vicepreședinte pentru Brand Market, Comunicare și Sustenabilitate la Mega Image, au fost aleși ca Vicepreședinte și, respectiv, Trezorier al Camerei.

Majoritatea oamenilor de afaceri din România susțin diversitatea și incluziunea

Peste 70% dintre respondenții studiului „Diversitatea și Incluziunea în Organizațiile din România” realizat de Carta Diversității din România în parteneriat cu MKOR Consulting consideră că managementul diversității și incluziunii are un impact direct în creșterea motivației și satisfacției în muncă. În plus, mediul incluziv creat, atent la nevoile fiecărui individ, se reflectă în îmbunătățirea calității vieții și a stării mintale și fizice a angajaților (51% dintre respondenți).

60% dintre companiile mari au strategii de diversitate și incluziune și 33% alocă bugete anuale pentru acestea. Pe de altă parte, 47% dintre IMM-uri și 44% dintre microîntreprinderi au o abordare punctuală și doar 6% dintre IMM-uri alocă bugete pentru diversitate și incluziune. Majoritatea instituțiilor publice participante la studiu au o abordare punctuală a practicilor de diversitate și incluziune (86%).

86% dintre organizațiile care abordează diversitate și incluziune au drept focus diversitatea de gen. Cele mai atente la aspectele legate de egalitatea de gen sunt companiile mari și IMM-urile. 63% dintre organizații abordează incluziunea persoanelor cu dizabilități și 54% dintre ele includ incluziunea grupurilor etnice sau religioase. Acestea sunt, în general, instituții publice.

Conform statisticilor oficiale cel mai mare număr de persoane cu dizabilități se înregistrează în municipiul București (69.058 persoane), urmat de județul Prahova (37.583 persoane), iar cel mai mic număr se înregistra în județul Covasna (6.160 persoane). Femeile reprezintă 53,07% din totalul persoanelor cu dizabilități. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 71,87% din totalul persoanelor adulte cu dizabilități. Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă rezultă că 54,62% sunt persoane cuprinse între 18-64 ani (418.584 persoane) și 45,38% au peste 65 ani (347.832 persoane), în total persoane adulte cu dizabilități.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, tipurile de handicap sunt fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare, iar gradele de handicap sunt grav, accentuat, mediu și ușor.

Citeşte şi:

Mai multe organizații de mediu solicită revizuirea integrală a PNRR pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie
spot_img

Ultimele știri