Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

PREMIERĂ. România ar urma să ajute financiar țările sărace, în lupta împotriva schimbărilor climatice

Un eventual angajament al Uniunii Europene de a ajuta statele aflate în curs de dezvoltare să se adapteze schimbărilor climatice s-ar putea răsfrânge și asupra României. Surse din Ministerul Mediului au declarat pentru Green Report că țării noastre, ca membru al Uniunii Europene, i-ar putea reveni un anumit procent din contribuția financiară care va fi asumată de UE la negocierile COP21, care se desfășoară în aceste zile la Paris.

Contributii financiare COP21

La COP21, statele membre ONU ar trebui să ajungă la un acord climatic global obligatoriu pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.  În cadrul acestuia, statele dezvoltate ar trebui să agreeze contribuțiile financiare individuale pe care ar urma să le acorde, ca ajutor, statelor aflate în curs de dezvoltare, pentru adaparea la efectele încălzirii globale.

Membră a Uniunii Europene, România ar putea fi nevoită să contribuie financiar la îndeplinirea acestui angajament. Deocamdată, nu se cunosc nici contribuția pe care și-o va asuma UE , nici cât îi va reveni României din aceasta, decizia urmând a fi luată la nivel european după încheierea COP21. ”Cel mai probabil, însă, vom fi nevoiți să contribuim”, au arătat, pentru Green Report, sursele citate.

În 2009, țările dezvoltate și-au propus să mobilizeze, până în 2020, în jur de 100 de miliarde de dolari anual, pentru ca țările aflate în curs de dezvoltare să poată combate efectele schimbărilor climatice. Obiectivul a fost asumat doar la nivel declarativ, neavând valoare legislativă obligatorie.

Însă, conform OECD, în 2014, statele și mediul de afaceri au pus la dispoziția economiilor defavorizate doar 62 de miliarde de dolari, mai puțin de 2 treimi din suma pe care au promis că o vor aloca în 2020.

Oxfam a estimat că doar 2 miliarde din acest ajutor a ajuns într-adevăr la țările cele mai afectate de schimbările climatice, restul fiind investiți în producția de energii regenerabile, în dezvoltarea de soluții de transport mai sustenabile sau în asigurarea accesului populației la apă potabilă.

spot_img

Ultimele știri