Premierul Cehiei: Europa ar trebui să uite de Green Deal şi să lupte împotriva coronavirusului

in Poluare, Schimbări Climatice 17 March 2020 101 Views

Premierul ceh, Andrej Babis, a cărui ţară depinde de cărbune şi energie nucleară, a afirmat luni că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la proiectul său “Green Deal” şi să se concentreze pe măsuri pentru a combate coronavirusul, potrivit Euractiv.

“Europa ar trebui să uite acum de Green Deal (Pactul ecologic care urmăreşte ca Europa să devină neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră până în 2050)” şi să se concentreze asupra luptei împotriva coronavirusului, le-a spus Andrej Babis jurnaliştilor, fără să explice în ce fel unul l-ar împiedica pe celălalt.

Pactul Ecologic – Green Deal le cere ţărilor membre ale UE să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Proiectul nu i-a entuziasmat pe cehi, polonezi şi unguri, a căror economie depinde în mare măsură de termocentrale pe cărbune. Cehia a anunţat proiecte mai puţin ambiţioase întrucât sistemul energetic al ţării depinde foarte mult de centralele pe cărbune.

“Europa este acum cel mai mare epicentru al coronavirsului în lume”, a adăugat premierul ceh, om politic populist şi de afaceri miliardar.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 344 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care trei persoane s-au vindecat, fără niciun deces.

Cehia a luat mai multe măsuri radicale pentru a opri răspândirea pandemiei şi a închis frontierele, şcolile, centrele culturale şi majoritatea magazinelor.

Comentarii

comentarii