Premii de 10.000 de euro pentru deseuri

Castigatorii programului „Coltul Verde din scoala mea”, cea mai ampla actiune de colectare selectiva a deseurilor, vor fi premiati cu aparatura electronica in valoare totala de aproximativ 10.000 de euro.

Programul „Coltul Verde din scoala mea” a fost organizat de Asociatiile Recolamp si ECOTIC, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cu Ministerul Mediului si Padurilor.

Programul de colectare a fost destinat institutiilor de invatamant preuniversitar.

In prima etapa a concursului, la care s-au inscris 600 de unitati, au fost premiate 35 de scoli din Romania, ai caror elevi au construit cele mai ingenioase puncte de colectare selectiva a deseurilor.

A doua etapa a programului, derulata in lunile aprilie, mai si iunie, si-a propus sa dea utilitate acestor Colturi Verzi. In acest context, au fost premiate scolile care au colectat si predat cele mai mari cantitati din cele doua categorii de deseuri vizate – DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) si surse de iluminat (becuri si tuburi fluorescente).

La categoria DEEE, pe primul loc s-a clasat Colegiul CD Nenitescu din Baia Mare, care a predat 3629 kilograme de deseuri. La deseuri din surse de lumina, castigatoare a fost Scoala Nr. 7 din Timisoara, cu 120 de kilograme predate.

Per total, in perioada 15 martie – 15 iunie 2012, institutiile de invatamant preuniversitar participante la proiect au predat 27713 kilograme DEEE si 189 de kilograme de deseuri din surse de iluminat.

“Programul s-a bucurat de un mare succes, din punct de vedere al constientizarii si implicarii copiilor in colectarea selectiva a deseurilor. Gradul de interes a fost ridicat. Intr-o era in care consumul a crescut foarte mult, in care materiile prime si energia sunt tot mai putine, se simte nevoia educarii de la varste mici in spiritul reducerii, reutilizarii si reciclarii. Copiii sunt intotdeauna cel mai bun mecanism prin care se misca lucrurile. Deschisi, sensibili si optimisti, ei ne arata ca se poate, ne conving ca nu trebuie sa renuntam. Alaturi de parinti si profesori, cei mici ne-au demonstrat ca se poate. Prin puterea exemplului speram sa-i inspire si pe cei din jurul lor. Multumim tuturor participantilor si, pe aceasta cale, transmitem sincere felicitari castigatorilor!” a declarat Roxana Sunica, director de marketing Recolamp.

Unitatile scolare premiate isi vor alege obiectele electronice dorite, necesare in activitatea didactica, de pe site-ul www.transformatorul.com

"Grija pentru protejarea mediului inconjurator si valorificarea resurselor reprezinta o prioritate a Asociatiei ECOTIC. Prin acest proiect, ECOTIC si RECOLAMP au continuat in scoli seria campaniilor de constientizare a problemelor de mediu cu componenta practica de colectare selectiva. Implicarea cadrelor didactice coordonatoare si a parintilor alaturi de elevi este importanta din perspectiva schimbarii mentalitatii si a obiceiurilor generatiilor care trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru un mediu curat. Felicit toate scolile participante si le multumesc atat celor mici cat si profesorilor si parintilor pentru faptul ca au inteles importanta colectarii selective si pentru implicarea cu responsabilitate in acest program”, a declarat Valentin Negoita, presedinte ECOTIC.

Deseurile colectate de scoli au fost ridicate in mod gratuit de catre asociatiile organizatoare, cu ajutorul colectorilor autorizati. Toate echipamentele uzate stranse in cadrul acestui program vor fi reciclate conform dispozitiilor legale.

Recolamp si ECOTIC preiau responsabilitatile producatorilor

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor, ce are ca membri fondatori companiile General Electric, Narva, Osram si Philips. Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de surse de lumina, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse, in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

ECOTIC s-a format in aprilie 2006, ca organizatie de preluare a responsabilitatilor de colectare si reciclare a deseurilor electrice si electronice ale producatorilor. ECOTIC a desfasurat, impreuna cu autoritatile centrale si locale, peste 50 de proiecte pilot si campanii de informare si constientizare, atat in mediul urban cat si in mediul rural, campanii care au avut, in acelasi timp, ca obiectiv si colectarea DEEE din gospodariile populatiei.

Mihai Diac

Citeste si:

Timisoara, primul oras “zero deseuri”

S-a inaugurat site-ul care colecteaza deseuri electrice si electronice
 

spot_img

Ultimele știri