Premiile Goldman pentru Mediu 2018: 5 dintre cei 6 câștigători sunt femei

Cele mai importante premii din domeniul protecției mediului la nivel mondial, Goldman Environmental Prize, au fost decernate astăzi la San Francisco.

Anul acesta, premiile au fost acordate femeilor mai mult ca oricând, în recunoștiință pentru rolul din ce în ce mai important pe care femeile îl joacă în apărarea planetei.

Premiile Goldman, aflate la cea de-a 29-a ediție, desemnează câte un câștigător de pe fiecare continent. În Europa, câștigătoarea este Claire Nouvian, care prin eforturile de protejare a vieții marine și campaniile duse împotriva practicii de traulare la mare adâncime, a reușit să determine un lanț de supermarketuri din Franța să-și schimbe practicile de pescuit. Coaliția începută de ea a dus la interzicerea practicii în Franța, interdicție care s-a extins într-un final și în Uniunea Europeană.

În Africa, Makoma Lekalakala și Liz McDaid au oprit un acord nuclear între Africa de Sud și Rusia. În 2014, guvernul Africii de Sud a semnat un acord secret cu Rusia, fără precedent ca amploare și cost, pentru construcția a numeroase centrale nucleare care ar fi adus 9.6 gigawati de energie nucleară.

Prima centrală ar fi fost amplasată pe coasta orașului Port Elizabeth, unde apa caldă de la sistemul de răcire al centralei ar fi ridicat temperatura apei oceanului, dăunând vieții marine și bunăstării pescarilor locali.

Câștigătoarea premiului pentru America Centrală și de Sud, Francia Márquez, a ajutat femeile din comunitatea amazoniană La Toma să oprească mineritul ilegal al aurului. Alături de 80 de femei, Márquez a condus un marș din La Toma până în capitala Columbiei, străbătând peste 500 km în zece zile.

Activitățile miniere ilegale sunt o problemă tot mai mare în Columbia, unde 80% din aur este exploatat în afara legii. Efectele asupra mediului sunt devastatoare. Pe lângă defrișări, peste 30 de tone de mercur ajung în râurile și lacurile amazoniene în fiecare an și contaminează regiuni întinse, afectând populațiile indigene și viața sălbatică.

În Asia, Khanh Nguy Thi a luptat pentru implementarea unui plan național de acțiune în domeniul eficienței energetice în Vietnam. Îngrijorată de faptul că Vietnam se bazează pe cărbune pentru energie electrică pe măsură ce populația țării crește, Nguy Thi a colaborat cu experți pentru a propune un plan alternativ, durabil. Eforturile sale au dus într-un final la colaborarea cu guvernul vietnamez pentru a lansa un nou plan, orientat către energie regenerabilă.

Câștigătorul premiului pentru țările insulare, Manny Calonzo, a condus o campanie care a convins guvernul din Filipine să interzică producția, folosirea și vânzarea vopselei cu plumb. Calonzo a lucrat la dezvoltarea unui program de certificare pentru a asigura respectarea noii reguli de către producătorii de vopsele.

Green Report Shop Produse ECO

Vopseaua cu plumb este în continuare comercializată în țările în curs de dezvoltare. Plumbul este neurotoxic, afectând capacitățile cognitive ale copiilor chiar și în doze mici. Expunerea la plumb în copilărie poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi dificultăți de învățare, IQ redus și anemie.

În SUA, LeeAnne Walters a condus o mișcare civică care a dezvăluit criza de apă din Flint, Michigan și a determinat autoritățile să ia măsuri și să asigure accesul locuitorilor la apă potabilă curată. Walters a testat apa după ce ea și familia ei au avut probleme de sănătate, descoperind că apa conține o cantitate extrem de mare de plumb.

Când autoritățile au întârziat să ia orice măsură, Walters a apelat la Marc Edwards, inginer de mediu la Virginia Tech, care a ajutat-o să colecteze 800 de mostre de apă din Flint. 90% erau contaminate cu plumb, unele mostre având cantități chiar și de două ori mai mari decât nivelul clasificat de EPA ca deșeu periculos.

Doi dintre câștigătorii premiului Goldman au fost asasinați în ultimii doi ani. 197 activiști de mediu au fost uciși anul trecut. Pericolele înfruntate de cei care apără planeta au dus la încheierea primului pact care oferă protecție legală activiștilor.

spot_img

Ultimele știri