Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Reportaj Green Report Online: Animalele din petshop – victimele lacomiei

Petshop-urile sunt destinatia multor iubitori de animale care vor sa faca un cadou de Craciun. Cumparatorii devin in unele cazuri salvatorii unor animale care se dovedesc ulterior a avea o stare de sanatate foarte proasta din cauza conditiilor in care sunt tinute in magazine. Proprietarii de petshop-uri evita discutia despre conditii, medicii veterinari acuza furnizorii, aparatorii drepturilor necuvantatoarelor spun ca nu se respecta legea si mai multi iubitori de animale ne povestesc cum au cumparat animale bolnave si le-au vindecat.

Petshop-urile incalca legea

Cate doi – trei catei in cate o cusca, stand pe ziare umede, langa o cusca cu cativa papagali, langa o cusca cu hamsteri, langa un acvariu cu pesti, toate pe cativa metri patrati. Cam asa arata un petshop din Bucuresti. In plus, miros insuportabil si uneori frig crunt. Pe langa lipsa de spatiu si mancarea proasta, animalele din petshop nu beneficiaza nici de o ingrijire corespunzatoare, personalul fiind de cele mai multe ori nespecializat, iar controlul medical fiind superficial. “E o meserie care se invata pe parcurs”, ne spune Gabriel Lazarica, angajat al petshop-ului de pe Lipscani.

De cum intri in petshop-ul de pe Lipscani te loveste un miros insuportabil. Dupa primele clipe de minima acomodare, observi cum te privesc zeci de ochi de animalute care isi asteapta stapanul. Catelusii sunt expusi in geam. Ei stau cate trei – patru in cusca, asezati pe cateva ziare. Printre patrupedele care stau in vitrina se afla trei bichoni havanezi, un Pomeranian si trei Chihuahua. Niciunul nu are mai mult de doua luni si jumatate de viata.

Proprietarii de petshop-uri nu respecta legislatia in vigoare privind protectia animalelor, ne-a declarat Veronica Tulpan, coordonator in cadrul Fundatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten. Normele prevad ca animalele sa fie insotite de acte foarte clare, prin care cumparatorul sa fie informat asupra tuturor detaliilor legate de animalul pe care vor sa il cumpere, precum informatii despre rasa, dieta, ingrijire, conditii speciale si altele. "Din cunostintele mele aceste norme nu sunt respectate pentru ca nu sunt cunoscute", a declarat, pentru Green Report, Veronica Tulpan.

Furnizorii sunt de vina

Responsabilitatea pentru sanatatea animalelor din petshop-uri apartine chiar proprietarilor acestor magazine. Acestia sunt, insa, doar tapi ispasitori, intrucat totul pleaca de la dealerii si crescatorii de animale care furnizeaza petshop-urilor animale bolnave, ne explica medicul Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. „Desi petshop-urile sunt supuse autorizarii si controalelor, dealerii si crescatorii nu sunt supusi niciunui control, punand de multe ori petshop-urile in situatii foarte proaste fata de clientii care cumpara animale”, a declarat Harbuz.
De aceeasi parere sunt si medicii veterinari care se confrunta cu astfel de cazuri la cabinetele lor. “Crescatorii de caini urmaresc doar sa faca bani si ii vand foarte repede de mici, nu-i lasa suficient sa suga lapte de la mamicile lor. Cateii ajung mult prea devreme in petshop-uri si de multe ori deja bolnaviori”, a explicat, pentru Green Report, medicul Mihai Gheorghita. Furnizorii sunt cauza imbolnavirii animalelor din petshop-uri, spune veterinarul, dar si proprietarii petshop-urilor au partea lor de vina pentru ca nu respecta intru totul regulile de protectie a animalelor comercializate. “Acestea trebuie tinute in carantina intai si abia apoi puse in vitrina, dar in mare masura nu se respecta normele, de exemplu din lipsa de spatiu. Totul se leaga de bani”, ne explica Gheorghita.

Medicul a fost martorul mai multor cazuri in care au fost vandute animale bolnave in perioada in care era angajatul petshop-ului Animax, inainte de a-si lua diploma de medic. Acolo a vazut conditiile proaste in care sunt tinute animalele, superficialitatea cu care sunt ingrijite si cum sunt vandute chiar si cu o stare proasta de sanatate.

Papagali cu raie si viroze

Spre deosebire de multe cazuri in care proaspetii posesori de animale descopera ca si-au cumparat un necuvantator bolnav ulterior, Laura Bolog si-a cumparat doi papagali perusi din Petland – Feeria tocmai pentru ca erau bolnaviori. “Am ales doi cu probleme pentru ca mi-a fost mila de ei. Unul avea o problema la cioc, altul era apatic si statea izolat”, ne-a declarat Laura.

Dupa vizita la medicul veterinar, acesta a constatat ca unul dintre papagali avea raie care ii invadase fata si caile respiratorii, iar celalalt avea un fel de viroza respiratorie.

Astfel de cazuri sunt destul de frecvente, ne-a marturisit medicul Mirela Leca, cea care i-a ingrijit pe cei doi papagali. „Se intampla cam o data pe luna sa vina la cabinet clienti cu catei si pisici bolnavi cumparati de la petshop. De cele mai multe ori este vorba despre boli respiratorii si infectioase”, ne-a declarat medicul veterinar. La fel ca si medicul Mihai Gheorghita, Mirela Leca spune ca de vina sunt furnizorii care nu se preocupa de starea de sanatate a animalelor, dar si proprietarii de petshopuri care nu asigura conditiile necesare animalelor.

„Recomand tuturor iubitorilor de animale care vor sa-si cumpere un catel sau o pisica de la petshop sa mearga cu un medic cand cumpara un animal de la petshop si sa consulte foarte bine carnetul de sanatate al animalului”, a mai spus, pentru Green Report, Leca.

„Au mai fost si surprize. Au existat plangeri din partea clientilor, de ce sa nu recunoastem, unele au fost postate chiar si pe Internet”, a declarat vanzatoarea de la Petland, cand am intrebat-o despre cazurile de animale bolnave. „Daca se imbolnavesc, animalele sunt duse la o clinica speciala”, ne-a spus aceasta, fiind evaziva, insa, in ce priveste conditiile in care sunt tinute animalele in petshop sau respectarea altor norme.

Printre animalele pe care le-am gasit la petshopul Petland din Baneasa se numara papagali, hamsteri, porcusori de guineea, iepuri, catei si pisici. Personalul magazinului s-a aratat reticent in dezvaluirea informatiilor despre furnizori sau despre conditiile de transport al animalelor. Angajatul cu care am discutat ne-a precizat, totusi, ca animalele sunt crescute la noi in tara.

Andrei Gheorghe: „E un santaj emotional”

Unul dintre clientii petshop-urilor este si Andrei Gheorghe care critica destul de dur aceste magazine. “Viata animalelor acolo este imposibila. De fapt este o mare magarie: neluand de la crescatori autorizati cu pedigree, iau caini ‘de proasta calitate’. Suna razna, dar asta este. Cainii astia intra in circuit, se inmultesc si-si duc in continuare malformatiile congenitale”, a declarat, pentru Green Report, Andrei Gheorghe.

Expunerea animalelor la vitrina este un santaj emotional, spune Andrei Gheorghe, un santaj caruia nici el nu i-a rezistat. „Eu voiam sa-mi iau un jack russel terrier. Si am trecut pe acolo si l-am vazut pe amaratul asta si nu am avut ce sa fac. Nu puteam sa-l las acolo, era imposibil", povesteste Andrei Gheorghe despre momentul cand l-a cumparat pe Jak. "Ei bine santajul asta ei il fac in continuu cu caini fara acte. Pentru ca la 17 milioane cat am platit eu pentru Jak al meu probabil costul lui la crescatorie a fost de 2 milioane bucata", a adaugat acesta.

Jak a fost cumparat cu o malformatie congenitala. Desi medicii veterinari din Romania i-au spus ca nu va supravietui, dandu-i nu mai mult de 4-5 ani de viata, Andrei Gheorghe a apelat la un medic veterinar din Italia care l-a pus pe picioare pe Jak cu o medicatie elementara. "Acum cainele chinuie pisicile toata ziua, inainte era mai prost il bateau pisicile pe el", spune Gheorghe.

Andrei Gheorghe critica aspru conditiile in care sunt tinute animalele in petshop-uri. "Acolo animalele stau in niste conditii imposibile. Locurile si felul in care sunt tratate animalele sunt aproape Auschwitz. Se sta in niste cuburi de sticla, de plexiglas", spune Andrei Gheorghe. El este revoltat, totodata, si de faptul ca patrupedele de la petshop nu au pedigree, ceea ce la preturile astea, sustine el, este "absolut aberant". "Neavand pedigree, nu ai de unde sa stii care e trecutul animalului si poti sa te trezesti cu fel de fel de malformatii congenitale, care rezulta tocmai din selectii gresite. Acel animal nu are niciun fel de back-up. Vanzatorul nu-si face sub nicio forma treaba. Iti da pur si simplu ceva in mana si gata, la revedere", spune Gheorghe.

Text de Roxana Bucata

spot_img

Ultimele știri