Președintele a promulgat legea care prevede eliminarea timbrului de mediu. Care sunt efectele negative așteptate

in Legislatie 6 January 2017 90 Views

Pre┼čedintele Rom├óniei, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie, decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe ╚Öi tarife. Noua lege prevede eliminarea a┬á102 taxe nefiscale printre care ╚Öi taxa de timbru de mediu pentru autovehicule.┬á

timbrul de mediu

Pe 23 decembrie, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului Lege privind eliminarea unor taxe ┼či tarife pentru a fi reexaminat─â. Pe 28 decembrie, deputa╚Ťii au rspins cererea de reexaminarea cu┬á174 de voturi pentru, o ab┼úinere ┼či 85 de voturi ├«mpotriv─â.┬á

Ini╚Ťial, pe 15 noiembrie, Pre╚Öedintele Klaus Iohannis a contestat Legea la Curtea Constitu╚Ťional─â, ├«ns─â, pe 16 decembrie,┬áplenul Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale a respins cu majoritate de voturi, obiec╚Ťia de neconstitu╚Ťionalitate formulat─â ├«mpotriva Legii privind eliminarea unor taxe ╚Öi tarife, printre care ╚Öi taxa de mediu.

Referindu-se la eliminarea taxei┬áde mediu, Iohannis sus╚Ťine c─â prin eliminarea acestuia┬ásunt afectate programele finan╚Ťate din fonduri externe nerambursabile, astfel c─â se impunea, pe de o parte, identificarea m─âsurilor compensatorii necesare respect─ârii angajamentelor asumate ╚Öi, pe de alt─â parte, identificarea unei m─âsuri de descurajare a polu─ârii.

Cum afecteaz─â eliminarea timbrului de mediu economia?

Eliminarea timbrului de mediu afecteaz─â ├«n primul r├ónd bugetul┬áAdministra╚Ťiei Fondului pentru Mediu,┬áprincipala institu╚Ťie care asigur─â suportul financiar pentru realizarea proiectelor ╚Öi programelor pentru protec╚Ťia mediului, deoarece aceast─â surs─â de finan╚Ťarea asigur─â 45% din bugetul institu╚Ťiei. Prin intermediul AFM sunt derulate programele Rabla Clasic, Rabla Plus ╚Öi Casa Verde.

De asemenea, cea mai afectată industrie ar fi industria auto, atât producătorii auto cât și producătorii de componente, care în 2015 au înregistrat o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de euro.

Potrivit datelor Asocia╚Ťiei Produc─âtorilor ╚Öi Importatorilor de Automobile (APIA), primul efect negativ vizibil va fi cre╚Öterea num─ârului de autovehicule vechi, poluante, f─âr─â unele echipamente de siguran╚Ť─â.

Cre╚Öterea considerabil─â a nivelului de poluare atmosferic─â┬áva fi un alt efect resim╚Ťit ├«ntr-o perioad─â scurt─â de timp, iar acest lucru va avea loc ├«n condi╚Ťiile ├«n care Rom├ónia se afl─â ├«n procedura de pre-infringement pentru dep─â╚Öirea pragurilor de emisii de particule (PM10) ├«n unele ora╚Öe din ╚Ťar─â, cu efecte negative evidente asupra gradului de s─ân─âtate public─â.

Conform APIA, se va remarca o diminuare a încasărilor la Bugetul de Stat (TVA, impozit profit, impozite angajati), ca urmare a scăderii vânzărilor de autovehicule noi.

De asemenea, industria constructoare de automobile si din sectorul distributiei de autovehicule va disponibiliza c├óteva mii de angaja╚Ťi, ceea ce va genera cheltuieli de la Bugetul de Stat cu indemniza╚Ťiile de ╚Öomaj ale persoanelor disponibilizate, dar ╚Öi sc─âderi ale veniturilor la bugetul asigur─ârilor sociale ca urmare a diminu─ârii masei salariale.

Cre╚Öterea v├órstei medii a parcului auto na╚Ťional ╚Öi anularea eforturilor financiare de cur─â╚Ťare a parcului realizate ├«n ultimii 11 ani prin Programul ÔÇ×RablaÔÇŁ va fi un alt este un alt efect negativ care va fi resim╚Ťit pe termen mediu.

Noul ministru al Mediului insista c─â programele AFM nu vor fi afectate

Ministrul Mediului, Daniel Constatin, a declarat, ├«n┬átimpul audierilor din Parlament, c─â┬áeliminarea timbrului de mediu nu va afecta activitatea Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu. Potrivit acestuia, nu exist─â o problem─â ├«n colectarea fondurilor, ci ├«n cheltuirea lor.

Timbrul de mediu reprezint─â poate peste 50% din Fondul de Mediu. Acesta nu va avea ├«ns─â de suferit. Problema nu este de colectare, ci de cheltuire a banilor. [ÔÇŽ] Trebuie s─â ne uit─âm cu aten╚Ťie la modalitatea ├«n care s-au cheltuit sau ├«n care nu s-au cheltuit banii pe care ├«i avem pe Fondul de Mediu. Acolo, s-au colectat ├«n fiecare an sume extrem de importante, sunt taxe pe care oamenii le pl─âtesc. Dac─â v─â uita╚Ťi ├«n anul 2016, nu ╚Ötiu dac─â s-au cheltuit 30% din sumele pe care le-am avut. ╚śi cred c─â nevoie a fost de bani ├«n pia╚Ť─âÔÇŁ, a spus acesta.

Daniel Constantin a mai spus c─â va identifica o solu╚Ťie ├«n perioada urm─âtoare ╚Öi c─â va folosi fondurile ╚Öi pentru alte programe dec├ót cele finan╚Ťate p├ón─â acum.

Comentarii

comentarii