Preşedintele Iohannis a promulgat Legea privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant

in Autoritati, Legislatie 3 July 2019 183 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant.

Legea stabilește cadrul legal privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, și transpune mai multe directive europene în domeniu.

Pe 5 iunie Camera Deputaţilor a adoptat legea, care prevede că, până la 30 iunie 2022, vor fi elaborate hărţile strategice de zgomot, iar până la 18 iulie 2023 vor fi realizate planurile de acţiune destinate gestionării zgomotului şi efectelor acestuia.

Autorităţile administraţiei publice locale vor realiza cartarea zgomotului şi elabora hărţile strategice de zgomot şi planurile de acţiune. Acestea vor crea baza de date geospaţială necesară realizării hărţilor strategice de zgomot, potrivit prevederilor legii, pentru: traficul rutier şi de tramvaie de pe drumurile din interiorul aglomerărilor; drumurile naţionale, drumurile judeţene sau comunale care au un trafic mai mare de trei milioane de treceri de vehicule pe an; amplasamentele unde se desfăşoară activităţi industriale în interiorul aglomerărilor sau cele din exteriorul aglomerărilor, dacă activitatea acestora influenţează nivelurile de zgomot din interiorul aglomerărilor.

De asemenea, companiile care au în administrare infrastructuri rutiere, feroviare, aeroportuare şi portuare, după caz, realizează cartarea zgomotului şi elaborează hărţile strategice de zgomot şi planurile de acţiune pentru: traficul rutier desfăşurat pe drumurile principale, care se află în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA şi care au un trafic mai mare de trei milioane de treceri de vehicule pe an; traficul feroviar desfăşurat pe căile ferate care se află în administrarea Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR” SA; traficul aerian desfăşurat pe aeroporturile principale; traficul din porturi, mai prevede proiectul.


Comentarii

comentarii