Pre╚Ťul carbonului s-a dublat de la ├«nceputul anului

in Business, Energie, Poluare 5 June 2018 23 Views

Pre╚Ťul carbonului a crescut aproape dublu de la ├«nceputul anului 2018, ├«n timp ce preturile petrolului, energiei electrice ╚Öi gazele naturale au crescut doar cu 20% fata de ianuarie 2018.

├Än acela╚Öi timp, anali╚Ötii de la Carbon Expert ╚Öi-au majorat previziunile de pre╚Ť pentru 2018 cu aproximativ 30%, ├«n special datorit─â acestui element speculativ al pie╚Ťei de CO2, care a continuat ╚Öi ├«n luna mai.

Emisiile de CO2 aflate sub inciden╚Ťa Schemei Europene a Emisiilor de Gaze cu Efect de Ser─â (EU ETS) au crescut cu 0,3% ├«n 2017, conform datelor publicate de Comisia European─â la 19 mai 2018, confirm├ónd o cre╚Ötere redus─â a emisiilor fata de anul anterior, raportat─â ├«n datele preliminare publicate ├«n aprilie, precum ╚Öi previzionate de anali╚Öti.

Cre╚Öterea emisiilor a fost prognozat─â pe scar─â larg─â, ├«n special datorit─â cre╚Öterii produc╚Ťiei de c─ârbune deoarece centralele nucleare au suferit probleme de fiabilitate, iar produc╚Ťia de electricitate a hidrocentralelor a fost foarte mic─â ├«n multe p─âr╚Ťi ale Europei.

Tranzac╚Ťiile speculative au continuat s─â sus╚Ťin─â pia╚Ťa european─â a carbonului, pariind pe pre╚Ťuri ╚Öi mai mari ├«n lunile urm─âtoare. Interesul deschis din aprilie pentru op╚Ťiunile de cumparare ÔÇ×call” pentru contractele din decembrie 2018 a crescut la 207 milioane de tone CO2, ├«n timp ce op╚Ťiunile de v├ónzare ÔÇ×put” arat─â un total de 139 milioane de tone CO2.

├Än acela╚Öi timp, la 15 mai, Comisia European─â a publicat num─ârul total de certificate ├«n circula╚Ťie ├«n EU ETS, care se ridic─â la 1.654.574.598.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a fost lansată în 2005 pentru a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod rentabil și eficient din punct de vedere economic. Aceasta limitează volumul de gaze cu efect de seră care poate fi emis de industria energointensivă, de producătorii de energie și de companiile aeriene. Certificatele de emisii sunt plafonate la un nivel stabilit de UE, iar întreprinderile fie primesc, fie cumpără certificate individuale. Plafonul este redus în timp astfel încât volumul emisiilor să scadă treptat.

├Äntre 1 ianuarie 2019 ╚Öi 31 august 2019, 264.731.936 certificate vor fi retrase din licita╚Ťiile EU ETS ╚Öi plasate ├«n rezerva de stabilitate a pie╚Ťei (Market Stability Reserve ÔÇô MSR). ├Än momentul in care MSR va ├«ncepe s─â func╚Ťioneze ├«n 2019, va absorbi ├«n fiecare an 24% din alocarile ├«n circula╚Ťie, dac─â aceast─â cifr─â dep─â╚Öe╚Öte 833 milioane tone. Din 2024, rata de admisie scade la 12%. Prima revizuire a func╚Ťion─ârii MSR este programat─â s─â aib─â loc ├«n 2021.

Rezerva de stabilitate a pie╚Ťei este un alt motiv pentru cre╚Öterea pre╚Ťului la CO2, ├«mpreun─â cu tendin╚Ťa speculativ─â.

O reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n UE┬ácu┬ácel pu╚Ťin 40%┬áp├ón─â ├«n 2030 (fa╚Ť─â de nivelurile din 1990) reprezint─â unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima ╚Öi energia pentru 2030. De vreme ce EU ETS va fi principalul instrument pentru realizarea acestui obiectiv, reformarea sa este necesar─â pentru a asigura un sistem func╚Ťional.

 

 

Comentarii

comentarii