Pretul certificatelor de emisii ar putea creste cu pana la 30% in 2014

in Energie 16 December 2013 766 Views

Traderii estimeaza o crestere a pretului certificatelor de emisii de pana la 30% pentru anul viitor, ca urmare a votului pozitiv dat de Parlamentul European planurilor de suspendare a tranzactiilor unei parti din permisele CO2 pentru a creste preturile acestora (backloading ÔÇô n.r.).

Piata┬á certificatelor a anticipat chiar de acum o saptamana, ca votul va fi unul pozitiv. Totodata, credem ca drumul de la vot si pina la┬á implementarea lui va fi unul de scurta durata. Estimam┬á martie – aprilie 2014 cel tarziu. Piata deocamdata este inca retinuta pana cand se va sti si forma finala de implementare, dar estimam o crestere de 25 – 35% a pretului┬á in 2014ÔÇŁ, a declarat pentru Green Report,┬á Adrian Simionescu, presedinte si CEO al Vienna Investment Trust.

Acesta a adugat ca va mai dura cel putin doi sau chiar trei ani pana cand pretul va tinde spre maximul de 29 euro inregistrat in iulie 2008.

Potrivit informatiilor oferite de Bernadett Papp, analist de piata al Vertis Environmental Finance, un total de 5,5 miliarde de certificate vor fi licitate in perioada 2013 ÔÇô 2020.

Backloading-ul creeaza un deficit temporar in volumul de certificate licitate, retragand doar 900 de milioane de certificate EUA din calendarul licitatiilor pentruurmatorii doi-trei ani si restituindu-le in 2019 si 2020. Nu putem ignora faptul ca exista 2 miliarde de certificate in surplus pe piata, care au fost acumulate din anii de criza financiara. Putem presupune ca aceste certificate vor aparea in piata atunci cand se vor diminua volumele de certificate scoase la licitatieÔÇŁ, a explicat pentru Green Report, Bernadett Papp.

Analistul Vertis considera ca pretul certificatelor se va aprecia in anii in care acestea nu vor fi licitate.

Pe de alta parte, in anii 2019 ÔÇô 2020, cand certificatele vor reveni pe piata, am putea vedea o scadere apretului. Exceptie face cazul in care economia europeana poate creste intr-o masura in care emisiile cresc si, prin urmare, creste cererea pentru certificate EUA. In viziunea noastra Comisia va propune si pune in aplicare un mecanism flexibil de a introduce certificatele in piata, pana la acea data pentru a evita problema excedentului de certificate in viitorÔÇŁ, a adaugat Papp.

Astazi un certificat EUA era tranzactionat cu 4,72 euro.

Pe 22 octombrie cotatia carbonului a scazut sub nivelul de 5 euro pentru a treia oara din luna august. A atins chiar 4,57 euro.

Citeste si:

Industria cimentului vrea sa-si pastreze calificarea de sector expus la relocarea emisiilor de CO2

Europarlamentarii au aprobat masurile de sustinere a preturilor permiselor de carbon

Cimentistii solicita alocarea gratuita de certificate de emisii

Romania a castigat 100 milioane euro din vanzarea certificatelor de emisii GES

Comentarii

comentarii