Revista Green Report: 10 mesaje pentru biodiversitate

in Stiri 14 April 2010 77 Views

Comisia Europeana (CE) a declarat 2010 drept ”Anul International al Biodiversitatii”, in contextul in care speciile de plante si animale continua sa dispara intr-un ritm alarmant. CE va publica pana la sfarsitul anului zece mesaje privind biodiversitatea si efectele degradarii acesteia. Green Report” va prezinta, incepand cu numarul din aprilie, o selectie a principalelor amenintari asupra diversitatii vietii, din perspectiva europeana. Primul mesaj al CE prezinta impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii.

In Europa, schimbarile climatice vor avea efecte severe aupra a peste 830 de milioane de oameni, care depind de serviciile furnizate de ecosisteme si habitate. Reducerea acestor servicii este prognozata sub toate formele de utilizare a terenului: agricultura, domeniul forestier si pisciol, infrastructura, aglomeratii urbane si turism.

Europa va suferi un declin in ceea ce priveste fertilitatea solului atat ca teren arabil, cat si ca zone forestiere mediteraneene. Multe bazine de rauri vor prezenta diminuari ale nivelului apei, iar managementul zonelor de coasta, al pescuitului marin si al regiunilor montane vor avea de suferit. Fenomenele climatice extreme, precum valurile de canicula sau furtunile de zapada au un impact direct asupra oamenilor si afecteaza indirect economia. In acest sens, o serie de catastrofe provocate de furtuni in Europa Centrala a cauzat pierderi de 17,8 miliarde de euro intre 1990 si 2007. De asemenea, inundatiile au provocat, in acelasi interval, pagube in valoare de 85 miliarde de euro.

Cel mai recent numar al revistei Green Report, va putea fi citit online incepand cu 15 aprilie.

Foto: thephotogardenbee.co

Comentarii

comentarii