Prima Evadare, cel mai mare maraton de ciclism cross-country din țară, are loc pe 10 mai

in Business, EcoLIFESTYLE, Recomandate 29 April 2015 485 Views

Prima Evadare – cel mai mare maraton de ciclism cross-country din Estul Europei și cel mai popular concurs de acest gen din România – va avea loc duminică, 10 mai, pe traseul consacrat din pădurile situate în nordul Capitalei. Peste 2.000 de cicliști s-au înscris deja la concursul aflat la a șaptea ediție, astfel că există toate premisele să fie stabilit un nou record pentru concursurile de ciclism de la noi din țară: 3.000 de participanți.

Robert Dobai, ciclist profesionist pe traseul concursului Prima Evadare

Şi valoarea premiilor a crescut an de an, iar la această ediție ele vor depăși suma de 7.000 de euro. Vor fi 15 categorii, la fiecare din acestea primii trei clasați primind bani și accesorii pentru ciclism. La feminin și la categoria destinată sportivilor profesioniști vor fi premiate primele șapte locuri. În acest an, va exista o nouă categorie numită ”Familie extinsă”, care spre deosebire de cea cunoscută, ”Familie”, va cuprinde un copil și o rudă a acestuia, nu neapărat părinte. Fiecare concurent care va ajunge la sosire va primi câte o medalie, un tricou, o diplomă de Finisher și o porție de mâncare. De asemenea, primii 500 de concurenți vor intra și în posesia a câte unei medalii din metal. În plus, cei aflați pe primele 100 de locuri vor primi și câte un tricou galben cu inscripția Top 100. Pe traseu și la final vor exista puncte de alimentare, de prim ajutor, de incurajare, de masaj și de service. Şi ca în fiecare an, la sfârșitul cursei, fiecare concurent sau voluntar va putea câștiga unul din numeroasele premii de la tombolă printre care și un ceas Gear S.

Prima Evadare îi oferă posibilitatea oricărui pasionat de bicicletă să concureze alături de cei mai buni cicliști din țară și din Europa de Est. Wouter Cleppe, dublu câștigător al concursului și bun cunoscător al competițiilor din Balcani, își exprimă dezamăgirea că în Bulgaria nu există o astfel de competiție, Drept dovadă, din nou a fost depășit recordul celor mai mulți sportivi proveniți dintr-o altă țară: 40 de cicliști bulgari sunt deja pe listele de concurs. Printre aceștia, campioana la mountain bike a acestei țări, Aneliya Karagyozyan. Va fi o luptă pasionantă pentru victorie, pentru că va participa și câștigătoarea ultimei ediții, Irina Dumitru.

Biciclisti pe traseul Prima Evadare

Ridicarea kit-urilor a devenit un festival în sine, participanții fiind așteptați cu muzică, într-o atmosferă plăcută, completată de o expoziție de accesorii și echipamente de ciclism, iar doritorii pot beneficia de reglaje la biciclete. Anul acesta, în săptămâna (6-9 mai, program miercuri – vineri 18:30 – 21, sâmbătă 10 – 16:30) ridicării pachetelor din curtea Hotelului Caro, pe lângă expoziția tradițională, mai mare față de edițiile anterioare, vor fi și proiecții de film tematic, zone de relaxare cu hamace, pufuri, iarbă verde, testare de caiace pe lac, muzică și spectacol.

Nu doar bicicliștii concurează. Sunt invitați și fotografii, care vor putea câștiga premii în valoare totală de peste 6.000 de lei, oferite pentru cele mai reușite poze făcute în timpul competiției. Coordonatorul concursului foto, la care anul trecut s-au înscris peste 40 de participanți, este autorul proiectului Bucureștiul Optimist, Cristian Vasile (Igu).

Marea noutate a acestui an va fi un miting aerian susținut de componenții Aeroclubului României, desfășurat la sosirea de la Snagov. 5 aeronave speciale Extra 300L vor efectua acrobații și un grup de parașutiști va ateriza la punct fix, într-un spațiu redus situat între malul Lacului Snagov și linia de sosire.

Împreună cu partenerii i-Rewind, organizatorii oferă concurenților un serviciu video prin care i se va genera fiecărui participant propriul film, ce poate fi descărcat și distribuit pe rețelele sociale. Totodată, concurenții vor primi prin SMS informări și rezultatul la finiș.

Câteva cifre interesante ale ediției trecute:

 • Au fost prezenți sportivi din 29 de țări.
 • numărul participantelor la categoria Feminin Open – 308,
 • numărul sportivilor legitimați – 30,
 • numărul fotografilor – 70,
 • cel mai vârstnic concurent – 69 ani,
 • cel mai tânăr – 6 ani,
 • numărul copiilor sub 15 ani – 70,
 • numărul companiilor înscrise în categoria dedicată – 22, cu 268 de reprezentanți,
 • numărul voluntarilor – 250,
 • 7 televiziuni prezente,
 • câte 30 de premianți la tombola concurenților și voluntarilor.

Prima Evadare este un concurs prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor de ciclism montan din România, printr-un traseu ușor, fără diferențe de nivel, cu plecarea de la Academia de Poliție din București, cu punctul de sosire la Snagov. Concursul se desfășoară pe drumuri de țară, prin pădurile din nordul Capitalei, pe o distanță de aproximativ 55 de km. Întreaga distanță de concurs este marcată și prevăzută cu 13 puncte de control și 4 zone de alimentare. Traseul este asistat de Poliție și Salvare și este patrulat de oficialii competiției, de echipe de fotografi și cameramani. Concurenții sunt monitorizați și filmați cu două elicoptere.

Prima Evadare 2014

Prima Evadare 2014

Concursul Prima Evadare își propune să promoveze un stil de viață sănătos. Ca și la edițiile anterioare, competiția din 2015 dorește să atragă atenția asupra posibilității de a face mișcare pe traseele din pădurile aflate în nordul Capitalei și să accentueze importanța curățirii și ecologizării lacurilor și lizierelor de pădure. Maratonul este accesibil începătorilor, dar se recomandă două-trei ieșiri mai lungi pe teren accidentat, anterior competiției. Concurenții sunt sfătuiți să participe cu biciclete de munte, desi există și categorii pentru Ciclocros și Tandem, iar casca de protecție este obligatorie pe toată durata competiției.

Anul acesta la concursul Prima Evadare, cicliștii pot adăuga o valoare în plus efortului lor de a pedala cei 55 de km: să-i ofere unui copil dintr-un centru de plasament un viitor mai bun. Astfel, prin programul educațional Ajungem MARI, copiii instituționalizați și din medii defavorizate participă săptămânal la mai multe cursuri interactive și la vizite educative și motivaționale în spații culturale sau la diferite locuri de muncă.

Ajungem MARI le propune cicliștilor să devină fundraiseri și să pedaleze la Prima Evadare și pentru șansa la educație a unor copii din centre de plasament, strângând bani din donațiile prietenilor. Mai multe informații la adresa: http://primaevadare.ro/ajungem-mari-la-prima-evadare/.

Evenimentul este organizat de Clubul Sportiv NoMad Multisport.

Comentarii

comentarii