Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Prima reţea independentă de monitorizare a calităţii aerului a fost lansata în România

Prima reţea independentă de monitorizare a calităţii aerului a fost lansata în România, momentan doar în Bucureşti şi Ploieşti, unde au fost amplasaţi 15 senzori, car  înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer.

Datele sunt disponibile în aplicaţia Airly pentru smartphone sau pe site-ul companiei Airly, din Polonia, iniţiatoarea proiectului.

Potrivit companiei, 14 din cei 15 senzori sunt instalaţi în Capitală şi măsoară nivelul emisiilor de particule în suspensie, PM 10, PM2.5 şi PM1.

FOTO 9 plante de apartament rezistente care purifică aerul din interior

Legislaţia din România spune că nivelul particulelor în suspensie PM2,5 nu trebuie să depăşească valoarea anuală de 20 ug/ m3 pe an. Această ţintă trebuie atinsă, ca medie anuală, până în anul 2020.

„PM 2.5 sunt cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer, în special în oraşele mari. Celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare. Cum nu reprezintă bacterii, sistemul imunitar nu le poate „ucide”, iar rezultatul reprezintă o inflamaţie permanentă a ţesutului pulmonar. De regulă, aceste pulberi conţin şi substanţe active, care generează un proces de îmbolnăvire a plămânilor similar celui cauzat de fumat sau de îmbătrânire”, se arată într-un comunicatul al Airly.

Senzorii care formează prima reţea independentă de monitorizare a aerului din România înregistrează particulele în suspensie PM 10, PM 2.5, PM 1, temperatura, umiditatea din aer şi presiunea atmosferică. Pe baza acestor informaţii, aplicaţia poate realiza o prognoză a momentelor zilei când gradul de poluare este scăzut şi sunt recomandate plimbări în aer liber, pe bicicletă sau practicarea jogging-ului.

Totodată, aplicaţia înregistrează şi un istoric al valorilor înregistrate. Astfel, utilizatorii pot evita anumite zone sau intervale orare când gradul de poluare este ridicat.

Campania de susţinere a primei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului din România este o iniţiativă Philips şi susţinută de Let’s do it România. Accesul la informaţiile furnizate de reţea este public şi gratuit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.

Curtea de Conturi UE: poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu din Europa

Poluarea aerului are și un impact economic semnificativ: 5 trilioane de dolari pe an, conform unui raport realizat de Banca Mondială.

Numeroase studii recente dezvăluie impactul sever pe care aerul poluat îl are asupra sănătății umane, fiind asociat cu astmnașteri prematurecreșterea mortalității în rândul persoanelor cu probleme psihice, modificări în structura inimii, probleme de dezvoltare și diabet.

 

spot_img

Ultimele știri