Primăria Braşov a achiziţionat senzori pentru calitatea aerului şi aşteaptă propuneri pentru amplasarea lor

in Poluare 9 July 2020 93 Views

Primăria Brașov a achiziționat primii 12 senzori din sistemul de măsurare și monitorizare a calităţii aerului, şi aşteaptă de la cetăţeni propuneri de locaţii pentru amplasarea acestora, pe lângă cele unde au existat, de-a lungul timpului, sesizări legate de calitatea aerului.

Propunerile pot fi trimise până săptămâna viitoare pe adresa contact@brasovcity.ro. Informațiile culese vor fi transmise și către Agenția de Mediu și la Garda de Mediu, iar municipalitatea le va publica și pe site-ul propriu.

Insituţia a anunţat că în perioada urmptoare urmează să fie achiziţionaţi mai mulţi senzori.

,,După cum spuneam și la începutul săptămânii, Municipalitatea și-a asumat niște ținte privind calitatea aerului, care să fie atinse până la sfârșitul anului 2022. Obiectivul nostru este ca până atunci să depășim aceste ținte, pentru a avea siguranța că brașovenii vor respira un aer curat. Pe lângă măsurile pe care deja le implementăm, trebuie să și monitorizăm calitatea aerului și să identificăm zonele în care indicii de poluare sunt depășiți, astfel încât să putem implementa și alte măsuri, acolo unde este nevoie, pentru îmbunătățirea calității aerului. Le-am cerut colegilor car se ocupă de instalarea acestor senzori ca, pe lângă zonele unde de-a lungul timpului au fost sesizări sau unde există sisteme de monitorizare a calității aerului, să îi întrebăm și pe brașoveni unde consideră necesar a instala acești senzori“, a declarat primarul George Scripcaru.

În această prima etapă, Primăria Brașov a achiziționat trei tipuri de senzori, împreună cu accesoriile necesare punerii în funcțiune și alimentării electrice a lor, precum și aplicațiile software necesare integrării în sistemele informatice existente la nivelul primăriei. Acești senzori vor vor fi montați pe stâlpii de iluminat.

Tipul 1 de senzori, uRAD Monitor, model A3, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, compuși volatili, particule în suspensie PM 2,5, CO2, formaldehidă.

Tipul 2 de senzori, uRAD Monitor model Smoggie PM, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PMl0, PM 2,5 si PM l.

Tipul 3 de senzori, uRAD Monitor Industrial, 2 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10,  O3, NO2, SO2, CO.

Aplicația instalată în cloud va da posibilitatea urmăririi în timp real a citirilor tuturor senzorilor, de asemenea permite afișarea de grafice și alerte cu privire la depășirea pragurilor pentru diverși parametri măsurați.

,,Parametrii măsurați vor fi analizați în cadrul laboratorului urban înființat de municipalitate în CATTIA (Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri, n.n.), laborator în care se vor testa diverse tehnologii inovative, senzori de mediu, stații meteo, în vederea replicării la nivelul întregului municipiu a tehnologiilor care vor fi considerate bune practici și care  se vor preta pentru a fi extinse pe întreg teritoriul municipiului. În acest moment au fost achiziționate echipamentele, au fost furnizate, și urmează instalarea senzorilor pe domeniul public“, a declarat Gabriela Vlad, directorul Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice din cadrul Primăriei Brașov.

Comentarii

comentarii