Primăria Capitalei, dată în judecată de cetățeni pentru calitatea proastă a aerului

in Autoritati, Legislatie, Poluare 14 May 2019 3,216 Views

Un grup de inițiativă a dat în judecată Primăria Capitalei pentru că a ignorat obligațiile ce îi revin pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos. Acțiunea face parte din campania „Dreptul la AER”, semnată până în acest moment de peste 4.600 de persoane.

Reprezentantul OPTAR și avocatul Marius Petroiu

Joi, 9 mai 2019, la Tribunalul Bucureşti a fost depusă o cerere de chemare în judecată a Primăriei Capitalei şi a Consiliului General. Cererea este semnată de un grup de iniţiativă format din Marius Petroiu (avocat), Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Asociaţia ActiveWatch, Asociația 2 Celsius şi Fundația Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe).

„Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional pe care Primăria Capitalei refuză să-l respecte”, au argumentat cetățenii pe scurt decizia.

Acţiunea face parte din campania Dreptul la AER, semnată până în acest moment de peste 4.600 de persoane.

„Solicităm Primăriei și Consiliului General al Municipiului București să revoce Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018 – 2022 deoarece cuprinde măsuri nerealiste și nepotrivite, unele dintre ele contribuind chiar la creşterea poluării”, scriau inițiatorii campaniei în petiție.

Aceștia explică faptul că, înainte de chemarea în judecată, a fost depusă o plângere prealabilă la Primăria Capitalei, pentru rezolvarea în cel mai scurt timp cu putinţă a problemelor semnalate, așa cum prevede legea. Concomitent, au fost trimise invitații la dialog către două comisii ale Consiliului General (cea pentru ONG-uri şi cea pentru mediu).

Cele două comisii au ignorat complet demersul, iar Primăria Capitalei a transmis un document care nu conţine vreun răspuns la problemele grave vizând poluarea ce au fost semnalate în plângerea prealabilă, au mai spus membrii grupului de inițiativă.

În scrisoare, Primăria nu a explicat de ce a folosit un studiu de calitate a aerului vechi de 5 ani (legea prevede ca studiul folosit trebuie să se facă cu cel mult 12 luni înaintea adoptării Planului Integrat de Calitate a Aerului – PICA) și nu a preluat măsurile identificate de acesta.

Dintre măsurile studiului amintim: limitarea accesului autoturismelor în oraș, descurajarea accesului auto în zona centrală a orașului prin politici stricte de parcare, taxe de acces și închiderea traficului, instituirea de zone de emisii reduse, crearea de spații verzi, controlul strict al poluării din lucrările de construire şi demolare”, transmit aceștia.

Mai mult, Primăria Capitalei susţine că a ţinut cont de opiniile formulate, deși opiniile şi comentariile bucureştenilor – vizând combaterea poluării din oraş, lipsesc din PICA, chiar dacă legea prevede că acestea trebuie să facă parte integrantă din documentul adoptat.

„De fapt, scopul adoptării PICA a fost acela de a bifa, formal, încă o masură pretins a fi realizată, în încercarea de a păcăli Curtea Europeană de Justiţie în procesul deschis de Comisia Europeană din cauza faptului că autorităţile de la Bucureşti nu iau măsuri pentru a-şi proteja locuitorii de poluarea aerului. În fapt, planul de măsuri anti-poluare al Primăriei este atât de lipsit de eficienţă încât conţine măsuri care nu sunt în responsabilitatea administraţiei locale, măsuri care nu produc rezultate, măsuri finalizate înaintea adoptării PICA şi chiar măsuri care contribuie la creşterea traficului şi, implicit, a poluării!”, au transmis inițiatorii campaniei într-un comunicat.

Vineri, 10 mai, grupul a informat Comisarul European pe probleme de mediu şi Curtea Europeană de Justiție despre demersul Dreptul la AER susţinut de peste 4.600 de persoane.

Persoanele fizice care doresc să fie reprezentate legal în această acţiune împotriva autorităţilor locale se pot înscrie în asociaţia OPTAR, cea care şi-a asumat rolul de reprezentare a cetăţenilor nemulţumiţi.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii