Primăria din Roma acordă reduceri la biletele de transport în comun pentru fiecare PET reciclat

in Autoritati, Deseuri, Politici verzi, Transport 8 August 2019 128 Views

Persoanele care călătoresc cu transportul public în Roma pot câștiga cinci cenți la bilete pentru fiecare sticlă de plastic pe care o reciclează la mașinile speciale amplasate de municipalitate în jurul stațiilor de metrou.

Orașul Roma a prezentat trei mașini de testare și tranzacția funcționează printr-o scanare cu ajutorul telefoanelor utilizatorilor, anunță Euronews.

Fiecare sticlă reciclată valorează echivalentul a cinci eurocenți în puncte, ceea ce înseamnă că trebuie să reciclați 30 de sticle pentru a acumula suficiente puncte pentru a cumpăra un bilet.

“Este o veste foarte bună pentru orașul nostru”, spune Adolfo Franzo, un rezident din Roma care încearcă unul dintre utilaje. Cred că vor fi cozi interminabile, așa că vor avea nevoie de mai multe mașini de colectare a plasticului”.

Potrivit ATAC, autoritatea de transport a Romei, acești cinci cenți merg în contul pasagerului în aplicațiile partenere, „MyCicero” sau „Tabnet” sub formă de puncte, iar suma poate fi răscumpărată pentru achiziția de bilete pentru transportul public.

“În momentele în care vorbim mult despre criptomonede, avem moneda de plastic, un sistem în care ajutăm la colectarea și reciclarea și, în același timp, construim o legătură de fidelitate cu clienții noștri. De obicei, bunele obiceiuri ale locuitorilor locali vor fi răsplătite”, spune președintele ATAC, Paolo Simioni.

Se pare că oamenii sunt universal optimiști în ceea ce privește succesul schemei. Locuitorii cred că doar trei aparate de colectare nu vor fi suficiente pentru a răspunde cererii.

Aparatele vor fi în funcțiune pentru o „fază de testare” de 12 luni, după care autoritățile vor decide dacă extind sau nu schema.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Mediului, Sergio Costa, a subliniat că „lucrul ideal ar fi să consumăm mai puțin plastic de unică folosință și oamenii să opteze pentru sticle reutilizabile”. „Dar, dacă este necesar, de acum înainte la Roma puteți preda sticlele de plastic în schimbul biletelor ATAC.”

Autoritățile speră, de asemenea, că inițiativa ar putea ajuta la reducerea numărului de persoane care călătoresc fără bilet valabil.

Comentarii

comentarii