Primăria din Roma interzice temporar autovehiculele diesel, din cauza poluării, în special cu PM10

in Poluare, Transport 15 January 2020 655 Views

Roma a interzis marți circulaţia pentru toate vehiculele diesel cu scopul de a încerca să combată poluarea în creștere, numeroase alte orașe din centrul și nordul Italiei impunând, de asemenea, măsuri pentru a reduce emisiile dăunătoare.

O perioadă prelungită de vreme însorită, fără ploi și puțin vânt, a declanșat zeci de alerte de smog în toată țara.

Consiliul municipal al Romei a interzis marți toate vehiculele diesel, autoutilitare și motociclete în orele de vârf: 7.30 – 10.30 și 4.30 – 20.30 pentru 15 şi 16 ianuarie. Acum, interdicţia a fost prelungită şi pentru miercuri şi joi.

Șoferii vehiculelor diesel prinşi de poliția rutieră că circulă pe perioada interdicţiei, vor fi amendaţi.

Interdicția, introdusă prima dată marți, 14 ianuarie, afectează fiecare clasificare a vehiculelor diesel – până la Euro-6, categoria cea mai puțin poluantă.

Primarul capitalei Italiei, Virginia Raggi, a luat decizia după ce nivelul particulelor (PM10) în atmosferă a depăşit nivelul critic în mai multe locuri din oraş. Interdicţia nu se aplică autobuzelor, taxiurilor şi altor mijloace de transport pentru servicii publice.

Circulaţia vehiculelor diesel era deja restricţionată la Roma lunea şi duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeană.

Primarul Romei a decis, de asemenea, ca temperatura apei din sistemul local de termoficare să nu depăşească 17-18 grade Celsius, pentru a limita astfel emisiile poluante generate de boilerele alimentate cu gaz.

Autoritatea locală de transport a declarat că ordinul va afecta în jur de un milion de vehicule, fapt care a înfuriat companiile petroliere, care au acuzat consiliul municipal că ar exagera.

Italia are o limită permisă pentru poluarea cu particule fine (PM10) de 50 micrograme pe metru cub. Unele zone din Roma au depășit acest nivel – peste nivelul calității aerului este considerat un potențial pericol pentru sănătate – în 10 din ultimele 12 zile.

Smogul reprezintă o problemă în mai multe oraşe italiene, inclusiv la Milano, Torino, Florența, Piacenza, Parma, Reggio Emilia și Modena, obligând autoritățile locale să restricționeze traficul.

Cu toate acestea, Roma a fost singurul oraș care a scos în afara legii toate vehiculele diesel, atrăgând furia asociației italiene de companii petroliere.

Autorităţile milaneze au anunţat interdicţii pe timpul zilei pentru vehiculele diesel începând de miercuri, însă această restricţie este valabilă doar pentru automobilele mai vechi şi mai poluante.

Comentarii

comentarii