Primăria din Sibiu intenționează să cumpere 9 autobuze electrice pentru transport public

in Transport 25 July 2018 78 Views

Primăria municipiului Sibiu a anunţat luni că va cumpăra primele autobuze electrice, urmând să achiziţioneze şi autobuze ecologice, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

”În luna martie 2018 Primăria Sibiu a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în baza căruia acest minister va achiziţiona din fonduri UE un număr de 9 autobuze electrice cu o lungime de 12 m pentru Sibiu. În primă fază se va semna un protocol între Primăria Sibiu şi MDRAP, Consiliul Local Sibiu urmând să se exprime asupra acestuia în şedinţa din 26 iulie. După obţinerea finanţării, Ministerul va face achiziţia propriu-zisă, iar Primăria Sibiu va semna contractul cu furnizorul”, se arată în comunicat.

Cele 9 autobuze electrice vor fi însoţite de 9 staţii de încărcare lentă (peste noapte) şi 3 staţii de încărcare rapidă. Autobuzele vor circula pe traseul 5 (Valea Aurie – Gară) şi pe traseul 13 (Gară – Dumbrava/Muzeul Astra).

De asemenea, Tursib a achiziţionat 55 de autobuze cu motoare EURO 6 din creditul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, contractele de furnizare fiind deja semnate. Primăria Sibiu are în curs o procedură pentru achiziţia a 10 autobuze cu motoare EURO 6. Procedura a fost mult întârziată de contestaţiile depuse în repetate rânduri.

Autobuzele vor avea podea joasă și facilități pentru accesul pasagerilor cu mobilitate redusă și vor fi dotate cu sistem de climatizare (încălzire, ventilație și aer condiționat), sistem informatic conectat la baza Tursib care va monitoriza autovehiculul, starea acestuia și conformarea cu programul de circulație, precum și cu internet wi-fi gratuit.

De asemenea, autobuzele vor avea instalații de numărare a călătorilor la fiecare ușă, sistem audio-video de informare a călătorilor, alcătuit din indicatoare de traseu, ecrane în interiorul autobuzului și un sistem audio pentru informarea verbală a călătorilor, sistem de supraveghere video cu camere la exteriorul și în interiorul autobuzului și sisteme electronice de validare a plății călătoriei, atât pentru biletele, cât și pentru cardul contactless

De asemenea, Primăria Sibiu pregăteşte achiziţia a încă aproximativ 40 de autobuze ecologice. Proiectul se va depune în acest an pentru obţinerea de fonduri europene, valoarea estimată a proiectului fiind de aproximativ 20 milioane euro.

”Municipalitatea va achiziţiona şi 5 microbuze electrice pentru transportul în centrul istoric, finanţarea urmând să se solicite tot în acest an, din fonduri europene (aproximativ 2 milioane euro). Astfel, după achiziţionarea tuturor acestor autobuze, parcul auto al societăţii de transport public va număra aproximativ 120 de autobuze noi, faţă de cele 105 din parcul învechit existent”, potrivit Primăriei Sibiu.

Până în prezent, singurl oraș din România care dispune de autobuze electrice este Cluj-Napoca, însă și municipalitățile din București și Suceava și-au anunțat intenția de a achiziționa astfel de vehicule.

Comentarii

comentarii