Prime de 10.000 euro pentru achizi╚Ťionarea de autoturisme electrice

in Legislatie, Transport 2 March 2017 181 Views

Cei care vor s─â-╚Öi cumpere autoturisme electrice prin programul Rabla Plus ├«n acest an vor beneficia de o prim─â de 10.000 de euro, potrivit declara╚Ťiilor f─âcute de┬áviceprim-ministrul ╚Öi ministrului Mediului, Daniel Constantin, ├«n cadrul unei emisiuni a postului de radio Europa FM.

Prin Fondul de Mediu vrem s─â deschidem o m─âsur─â prin care s─â-i sprijinim pe cei care vor s─â cumpere autoturime electrice. Anul trecut am avut o sum─â de aproape 5.000 de euro pentru cei care au vrut s─â cumpere un autoturim electric. Nu a fost o solicitare foarte mare, dar au fost f─âcu╚Ťi c├ó╚Ťiva pa╚Öi. Pentru anul 2017 vrem s─â punem la dispozi╚Ťie c├óte 10.000 de euro pentru fiecare autoturism electric cump─âratÔÇŁ, a spus Daniel Constantin.

Automobilele electrice și-au triplat vânzările în 2016

Acesta a ad─âugat c─â bugetul destinat achizi╚Ťion─ârii de autoturisme electrice va fi dimensionat pentru achizi╚Ťia a 1.500 de astfel de vehicule.

Ne preocup─âm ca la pachet s─â vin─â ╚Öi sta╚Ťii de ├«nc─ârcare care s─â fie la dispozi╚Ťia fie a operatorilor existen╚Ťi, fie a celor care vor s─â-╚Öi dezvolte astfel de sta╚Ťii de ├«nc─ârcare. Avem o discu╚Ťie aici ╚Öi cu cei dela ANRE (Autoritatea Na╚Ťional─â de┬áReglementare ├«n domeniul Energiei – n.r.) pentru c─â legisla╚Ťia nu este foarte clar─â ╚Öi trebuie ├«mbun─ât─â╚Ťit─â. Vrem s─â cre─âm un sistem, cel pu╚Ťin ├«n jurul marilor ora╚Öe, ├«n care ma╚Öinile electrice s─â fie din ce ├«n ce mai folositeÔÇŁ, a ad─âugat ministrul Mediului.

Acesta a subliniat c─â prima pentru achizi╚Ťionarea de autoturisme electrice nu va putea fi accesat─â de persoanele juridice deoarece ar fi considerat ajutor de stat, iar discu╚Ťiile pe aceast─â problem─â continu─â.

Rabla așteaptă aprobarea bugetului Fondului de Mediu

Referindu-se la programul Rabla, pentru ├«nnoirea parcului auto na╚Ťional, ministrul Daniel Constantin, a precizat c─â bugetul va fi cel pu╚Ťin la fel ca cel de anul trecut (220 milioane de lei ├«n 2016 – n.r.), iar valoarea tichetului ar putea cre╚Öte u╚Öor.

Sper s─â-l ├«ncepem c├ót mai repede. Nu vreau s─â dau o dat─â pentru c─â ├«n momentul ├«n care anun╚Ť─âm o dat─â exist─â anumite probleme pe care le cre─âm pe pia╚Ť─â. Va avea o sum─â ca ╚Öi anul trecut ╚Öi va fi mult mai flexibil, cu debirocratizare mai mare dec├ót am avut ├«n trecut. Au fost anumite constr├óngeri pentru cei care au vrut s─â depun─â pentru a ob╚Ťine astfel de primeÔÇŁ, a mai declarat ministrul.

Pentru 2017, bugetul este dimensionat pentru achizi╚Ťia a 25.000 de autoturime noi.

Daniel Constantin a mai precizat c─â bugetul Administra╚Ťei Fondului de Mediu (AFM), prin care se asigur─â finan╚Ťarea programului Rabla ╚Öi Rabla Plus, va fi aprobat ├«n urm─âtoarele dou─â s─âpt├óm├óni. De asemenea, Ministerul Mediului dore╚Öte s─â pun─â la dispozi╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale fonduri pentru achizi╚Ťionarea de autobuze electrice.

Banii ar putea fi asigura╚Ťi fie din bugetul AFM, fie din fondurile acumulate la Ministerul Finan╚Ťelor din certificatele de emisii de CO2. Valoarea acestora este de un miliard de lei.

Anul trecut num─ârul┬áautoturismelor electrice (BEV, EREV, PHEV) s-a triplat (237%) comparativ cu anul 2015 (167 unit─â╚Ťi ├«n 2016, 46 unit─â╚Ťi ├«n 2015).

Comentarii

comentarii