Primele măsuri pe care trebuie să le pui în practică pentru a proteja mediul

Aceste măsuri simple, de bază, care pot proteja mediul înconjurător, sunt în special pentru persoanele care se documentează despre ce ar trebui să facă, au o viziune de ansamblu, dar nu pun în practică. Acest material este ca un ghid și ca o reamintire că acțiunea produce schimbări.

Primele măsuri pe care trebuie să le pui în practică pentru a proteja mediul

Începe să folosești bicicleta

Mersul pe bicicletă reduce cu 90% emisiile de gaz cu efet de seră, spre deosebire de mașină. În plus, vei economisi mulți bani anual.

Mergi mai mult pe jos

Printre cele mai simple măsuri pe care poți să le iei începând de acum este să mergi mai mult pe jos. Când ieși din casă, gândește-te de mai multe ori dacă e absolut necesar să te deplasezi cu mașina sau poți merge pe jos. Alege chiar să te întorci de la serviciu pe jos. Dacă ai mai multe de rezolvat într-o anumită zonă, parchează mașina și parcurge distanțele dintre punctele de interes cu piciorul.

Fă-ți cumpărăturile online

Cum ajuți mediul prin faptul că nu te deplasezi până la magazin? Reduci energia folosită și emisiile de dioxid de carbon și eviți să cumperi mai mult decât  ai nevoie, chiar dacă vorbim de haine, încălțăminte sau mâncare.

Fă-ți listă de cumpărături

Dacă trebuie totuși să te duci la supermarket, nu pleca niciodată fără listă de acasă. Este una dintre cele mai simple măsuri pe care poți să le iei împotriva risipei alimentare. Planifică mesele pentru o săptămână și vezi de ce ingrediente ai nevoie pentru fiecare. Desigur, nu pleca la cumpărături fără să mănânci!

Înțelege datele de expirare

Fă diferența între termenii notați pe produsele alimentare: „a se consuma de preferință înainte de” și „a se consuma până la”. Primul termen se referă la data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea, iar al doilea la data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță. Chiar și așa, există mai multe alimente care pot fi consumate în siguranță și după data expirării. Câteva exemple aici.

Ia mâncarea la pachet

Cum porțiile de la restaurante sunt din ce în ce mai mari, ar fi o risipă să lași jumătate de farfurie neatinsă, căci sigur va ajunge la gunoi. Sigur, nici să te forțezi să termini de mâncat nu ar fi o variantă. Ce măsuri ți-am recomanda noi? Să ceri o porție mică, dacă există în meniu, sau să ceri la pachet ce ți-a rămas. Nu e nicio rușine! Așa ai grijă de mediu și vei avea și ce să mănânci mai târziu.

Punga de rezervă

Întotdeauna, când pleci la cumpărături, ia pungi de acasă și poartă cu tine în posetă sau în mașină o sacoșă la care să apelezi în caz de nevoie. Nu ocupă mult spațiu și e un gest mic care contează mult.

Alege produse locale și de sezon

Încurajând producătorii locali vei scădea (cât de puțin) vânzările marilor retaileri care își aduc marfa de la distanțe foarte mari, ceea ce înseamnă combustibil consumat, deci și emisii de dioxid de carbon. La fel se întâmplă și când alegi produsele de sezon.

Alege măcar una din aceste măsuri și pune-o în practică începând de acum, apoi treci la următoarele și fă-le loc în viața ta. La început, pot fi niște metode de a economisi bani, dar la un moment dat se vor transforma într-un stil de viață.

spot_img

Ultimele știri