Primul anti-furt inteligent românesc pentru biciclete

in Recomandate, Transport 30 March 2015 1,854 Views

Cu o pia╚Ť─â estimat─â de Eurostat la 45 de milioane de euro, v├ónz─ârile de biciclete din Rom├ónia au ├«nregistrat una dintre cele mai dinamice cre╚Öteri din Europa. ├Äns─â, la fel ca ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri, furtul acestora a devenit o preocupare zilnic─â pentru proprietarii lor. Doar ├«n Bucure╚Öti media anual─â de furturi de biciclete este de 600 de buc─â╚Ťi. Acestea se fur─â din parcuri, parc─âri ╚Öi chiar din scara blocului. Patru tineri rom├óni, licen╚Ťia╚Ťi ├«n economie ╚Öi informatic─â, au pus bazele unui nou start-up care vine cu o solu╚Ťie pentru limitarea acestui fenomen.

furt-bicicleta

Firma lor, Waldo Bike, are ├«n lucru prototipul primul dispozitiv de protec╚Ťie pentru biciclet─â care este fixat de aceasta ├«n mod electronic ╚Öi semnaleaz─â orice problem─â proprietarului direct pe mobil. “La r├óndul nostru suntem bicicli╚Öti ╚Öi ne temem ca bicicletele noastre s─â nu fie furate. Din acest motiv am decis s─â facem ceva. Fa╚Ť─â de solu╚Ťiile similare existente pe pia╚Ť─â, produsul nostru nu poate fi demontat ╚Öi este protejat de o carcas─â, iar semnalizarea este f─âcut─â printr-o aplica╚Ťie care se instaleaz─â gratuit pe mobil, ╚Öi nu prin sistemul bluetooth”, a declarat, pentru Green Report, Narcis Mihai, co-fondatorul Waldo.

Principiul de func╚Ťionare este destul de simplu. Aparatul este ├«n fapt un senzor care detecteaz─â orice mi╚Öcare care are loc cu bicicleta sau sistemele antifurt. Chiar dac─â proprietarul, alarmat de aplica╚Ťia mobil─â instalat─â, ajunge prea t├órziu s─â ├«mpiedice furtul, acesta poate g─âsi bicicleta cu ajutorul GPS-ului instalat ├«n dispozitiv.

În iunie începe campania de crowdfunding

Echipa are ├«n lucru dou─â prototipuri ale acestui dispozitiv care vor fi prezentate eventualilor sponsori. “├Än luna aprilie termin─âm primul prototip, iar ├«n luna mai pe cel de-al doilea, astfel ├«nc├ót s─â demar─âm campania de crowdfunding ├«n luna iunie. ├Änc─â nu avem o cifr─â minim─â exact─â. Abia dup─â ce finalizam lucrul vom putea ╚Öti c├ót ne-ar costa procesul de produc╚Ťie”, a explicat Narcis.

Costul de achizi╚Ťie pentru acest produs ar putea porni de la 120 de euro, iar materialele vor fi importate probabil din China ╚Öi asamblate aici. Narcis a ad─âugat c─â ├«n prima faz─â a produc╚Ťiei, Waldo ar preg─âti aproximativ 1.000 de buc─â╚Ťi ╚Öi sper─â s─â ias─â ╚Öi pe pia╚Ťa extern─â.

Echipa a lansat pe 12 martie ╚Öi o aplica╚Ťie destinat─â telefoanelor cu Android. Bike Shop Detector detecteaz─â cele mai apropriate magazine de biciclet─â din proximitatea celui care o folose╚Öte. Mai mult dec├ót at├ót, aplica╚Ťia localizeaz─â magazine de biciclete din proximitate, din toat─â lumea ╚Öi ofer─â posibilitatea utilizatorului de a ad─âuga magazine ╚Öi service-uri. De la lansare ╚Öi p├ón─â ├«n prezent Bike Shop Detector a fost desc─ârcat─â de 190 de ori.

Citește și:

FOTO Rulota pe care o po╚Ťi pune la biciclet─â

VIDEO Prima biciclet─â inteligent─â care te avertizeaz─â de pericolele din trafic

Comentarii

comentarii