Quib: cum arată primul atelier de economie circulară din România

in Business, Recomandate 29 March 2016 1,803 Views

La baz─â a stat dorin╚Ťa unui antreprenor de a ar─âta c─â se pot confec╚Ťiona produse f─âr─â a polua ╚Öi a genera de╚Öeuri. O finan╚Ťare european─â i-a permis s─â ├«╚Öi ├«ndeplineasc─â visul. A amenajat un atelier de produc╚Ťie ╚Öi a angajat cinci oameni care s─â se ocupe cu dezvoltarea de produse certificate cradle-to-cradle, respect├ónd totodat─â principiile economiei circulare. Planific─â s─â ├«╚Öi extind─â ╚Öi s─â ├«╚Öi diversifice activitatea, vis├ónd la momentul ├«n care consumatorii rom├óni vor fi preg─âti╚Ťi s─â aprecieze ╚Öi s─â ├«╚Öi doreasc─â produse sustenabile.

quib lead

QUIB┬áeste un ÔÇ×proiect experimentÔÇŁ, care ├«mbin─â economia social─â cu cea circular─â. A fost g├óndit de Ionu╚Ť ┼óa╚Ťa acum doi ani, dup─â ce a organizat un workshop de economie circular─â ├«n Bra╚Öov. ├Äns─â f─âr─â vreun rezultat, m─ârturise╚Öte el. Atunci, ╚Öi-a dat seama c─â, la noi, nu exist─â nimic pe aceast─â tem─â. A╚Öa c─â ╚Öi-a propus s─â devin─â un pionier al domeniului. ┼×i este pe cale s─â reu╚Öeasc─â.

Ionu╚Ť ┼óa╚Ťa, QUIB

Ionu╚Ť ┼óa╚Ťa, QUIB

Ionu╚Ť ╚Öi-a dorit un spa╚Ťiu ├«n care designerii ╚Öi me╚Öterii din ├«ntrega ╚Ťar─â s─â se poat─â ├«nt├ólni, s─â poat─â dezvolta produse ╚Öi servicii de tipul cradle-to-cradle ╚Öi s─â stimuleze un tip de economie care, deocamdat─â, ┬á├«i face pe investitorii ╚Öi pe antreprenorii rom├óni s─â z├ómbeasc─â politicos.

Economia circular─â este un tip de economie industrial─â care, datorit─â designului ╚Öi metodelor de produc╚Ťie, nu genereaz─â de╚Öeuri ╚Öi nu polueaz─â mediul ├«nconjur─âtor. Designul cradle-to-cradle este o metod─â de produc╚Ťie conform─â cu principiile economiei circulare, care folose╚Öte dou─â tipuri de resurse: organice, care sunt biodegradabile, ╚Öi tehnice, care, de╚Öi sunt sintetice ╚Öi nu sunt biodegradabile, nu sunt toxice ╚Öi pot fi refolosite sau reciclate. Cele dou─â concepte, odat─â aplicate, pot contribui semnificativ la reducerea polu─ârii asociate oric─ârei industrii.

S─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â schimbi metode de produc╚Ťie vechi de sute de ani ╚Öi s─â influen╚Ťezi modul de g├óndire al dezvoltatorilor par obiective imposibil de realizat. Poate ╚Öi sunt. Cu toate acestea, Ionu╚Ť nu s-a l─âsat impresionat de dificult─â╚Ťile cu care ╚Ötia c─â se va confrunta. A ob╚Ťinut o finan╚Ťare POSDU ├«n cadrul asocia╚Ťiei pe care o conduce (Asocia╚Ťia pentru promovarea Responsabilit─â╚Ťii Sociale a Companiilor) ╚Öi a pus ├«n practic─â proiectul visat.

├Än sala de sport a unei ╚Öcoli abandonate din comuna S├ónpetru, la 5 kilometri de Bra╚Öov, a amenajat un atelier de produc╚Ťie care func╚Ťioneaz─â pe principiile economiei circulare. A cump─ârat ustensile pentru prelucrarea lemnului ╚Öi a metalului, echipamente pentru printare 3D ╚Öi gravur─â ╚Öi a utilat un atelier de textile. A angajat un manager de proiect, un specialist ├«n printare 3D ╚Öi 3 me╚Öteri, dintre care dou─â persoane cu dizabilit─â╚Ťi. Acum, al─âturi de Ionu╚Ť ╚Öi de firma de consultan╚Ť─â pe care acesta o de╚Ťine (Iceberg), cei 5 au capacitatea de a crea produse ╚Öi servicii sustenabile, dar ╚Öi de a oferi consultan╚Ť─â celor care doresc s─â dezvolte modele de afaceri pe principiile economiei circulare.

QUIB atelier prelucrare fier, atelier de economie circular─â

QUIB atelier prelucrare fier

QUIB atelier prelucrare lemn, atelier de economie circular─â

QUIB atelier prelucrare lemn

QUIB atelier textil

QUIB atelier textil

├Än plus, ofer─â designerilor ╚Öi me╚Öterilor, contra-cost, un spa╚Ťiu de lucru ╚Öi acces la echipamente de produc╚Ťie moderne ╚Öi costisitoare, dar ╚Öi instruire pentru a le folosi. Atelierul este, cum ├«l nume╚Öte Ionu╚Ť, un maker space: un incubator de idei, produse ╚Öi servicii din sfera economiei circulare.

Spa╚Ťiul pus la dispozi╚Ťie designerilor, atelier de economie circular─â

Spa╚Ťiul pus la dispozi╚Ťie designerilor

QUIB: atelier de economie circulară, amalgam de vechi și nou

La atelierul QUIB m-au condus Adriana – managerul proiectului QUIB, Corina – responsabil de comunicare ├«n cadrul asocia╚Ťiei ╚Öi Alex ÔÇô graphic designer. Pe drum, am vorbit despre c├ót de greu este s─â gestionezi fonduri europene. La ├«ntrebarea mea, fetele s-au declarat dezam─âgite de birocra╚Ťie. Am├óndou─â cred c─â, dac─â nu ar fi avut consultan╚Ť─â de specialitate ╚Öi fonduri de rezerv─â, nu ar fi reu╚Öit s─â fac─â fa╚Ť─â ├«nt├órzierilor de ramburs─âri. Cu toate acestea, recunosc c─â┬áfinan╚Ťarea a fost indispensabil─â.

La acest atelier de economie circular─â, ne-au ├«nt├ómpinat Bogdan – specialistul ├«n printare 3D, 3 me╚Öteri – Nicu╚Öor, Corneliu ╚Öi Claudiu – ╚Öi doi c─â╚Ťei. Dar ╚Öi o curte spa╚Ťioas─â, un spa╚Ťiu┬ábine dotat ╚Öi func╚Ťional ╚Öi o ╚Öcoal─â pustie, cu s─âli friguroase ╚Öi ├«ntunecate.

QUIB sala sport atelier, atelier de economie circular─â

QUIB sala sport atelier

Obiectele cu care Adriana și Bogdan s-au lăudat arătau ireproșabil: jucării din lemn, abajururi printate, lămpi din beton și numeroase cuiere și recipiente din lemn recuperat.

Bogdan, prezentând un abajur, atelier de economie circulară

Bogdan, prezentând un abajur

Un necunosc─âtor, ca mine, nu ╚Öi-ar fi putut da seama nici dup─â o analiz─â atent─â c─â lemnul folosit pentru produc╚Ťia de mese provine din pale╚Ťi uza╚Ťi ╚Öi murdari, lipi╚Ťi ├«ntre ei, adu╚Öi la nivel cu o ma╚Öin─ârie special─â (abric) ╚Öi ╚Ölefui╚Ťi p├ón─â ├«╚Ťi po╚Ťi lipi fa╚Ťa de ei de cura╚Ťi ╚Öi netezi ce sunt. La unele obiecte, me╚Öterii opteaz─â ├«ns─â s─â lase lemnul u╚Öor denivelat, ÔÇ×pentru autenticitateÔÇŁ.

Adriana, arătând o bucată de lemn înainte și după prelucrare, atelier de economie circulară

Adriana, arătând o bucată de lemn înainte și după prelucrare

QUIB: atelier de economie circular─â, maker space, incubator

├Än acest moment, cei de la QUIB au 3 tipuri de activit─â╚Ťi. Una dintre acestea este colaborarea cu arhitec╚Ťi pe proiecte de amenajare. Au mobilat o gr─âdini╚Ť─â ╚Öi o cafenea, au realizat prototipuri pentru expozi╚Ťia Design Week ╚Öi au creat un model de cas─â ieftin─â, cu materiale s─ân─âtoase, care ar putea fi folosit pentru ad─âpostirea persoanelor defavorizate sau a refugia╚Ťilor.

├Än acela╚Öi timp, angaja╚Ťii QUIB confec╚Ťioneaz─â produse sustenabile pe care le v├ónd cu ocazii speciale, precum Cr─âciunul, M─âr╚Ťi╚Öorul sau Pa╚Ötele. Au produs br─âdu╚Ťi din lemn recuperat, mic mobilier ╚Öi obiecte de decor, l─âmpi din lemn ╚Öi din beton, bean bag-uri din material organice, mobilier urban pentru spa╚Ťii precum dealul T├ómpa ╚Öi un model de suport pentru laptop, din lemn.

Produse QUIB, atelier de economie circular─â

Produse QUIB

Cel bun exemplu de utilizare a produselor QUIB ├«l g─âsim ├«ns─â ├«n cafenea pe care asocia╚Ťia lui Ionu╚Ť a deschis-o ├«n septembrie 2015, ├«n Bra╚Öov. Este vorba despre Hof Caf├ę, un spa╚Ťiu cu design nordic, ├«n care se organizeaz─â frecvent activit─â╚Ťi sociale ╚Öi culturale. Mare parte din mobilier┬áa fost produs ├«n la QUIB, acest atelier de economie circular─â: barul din ciment, mesele din lemn, elementele de decor de pe pere╚Ťi etc.

Corina, în Hof Cafe, atelier de economie circulară

Corina, în Hof Cafe

QUIB: planuri de extindere și diversificare pentru atelierul de economie circulară

├Än viitor, cei de la QUIB vor s─â mute atelierul din sala de sport ├«n cl─âdirea ╚Öcolii, care e de 5 ori mai mare ╚Öi pe care deocamdat─â o folosesc ca depozit de materie prim─â recuperat─â. Au o sal─â ├«n care usuc─â ├«n mod natural cheresteaua ud─â, una ├«n care depoziteaz─â buc─â╚Ťi de saltele ╚Öi diverse tipuri de umpluturi pentru beanbag-uri, vreo 5-6 s─âli goale de clas─â care vor deveni ├«n viitor birouri sau spa╚Ťii pentru workshop-uri ╚Öi un pod din care se vede o bun─â parte din S├ónpetru. Pentru renovarea lor au ├«ns─â nevoie de o nou─â finan╚Ťare,┬áiar echipa a ├«nceput deja s─â lucreze ├«n aceast─â direc╚Ťie.

QUIB, școala care trebuie renovată, atelier de economie circulară

QUIB, școala care trebuie renovată

Pe l├óng─â activit─â╚Ťile de zi cu zi, oamenii din QUIB vor s─â organizeze concursuri pentru designeri, la finalul c─ârora s─â produc─â cele mai reu╚Öite propuneri, dar ╚Öi tabere de design cradle-to-cradle.

Furnizorii ╚Öi clien╚Ťii, principalele impedimente

Ionu╚Ť este con╚Ötient c─â nu va fi simplu, dar, cu toate acestea, continu─â. A╚Öa cum a continuat ╚Öi atunci c├ónd s-a confruntat cu fel de fel de provoc─âri, date furnizori, clien╚Ťi, me╚Öteri ╚Öi consumatori.

Ne-a m─ârturisit c─â, ├«ntr-un model de economie circular─â, achizi╚Ťia de materie prim─â este prima care creeaz─â probleme. Au nevoie de materiale organice, iar, ├«n Rom├ónia, nu a reu╚Öit s─â le g─âseasc─â de fiecare dat─â. A fost obligat s─â le achizi╚Ťioneze din Italia sau Germania ╚Öi s─â a╚Ötepte ╚Öi c├óte 3 luni dup─â ele.

Apoi, spune că are de lucrat și la mentalitatea oamenilor din companii, care nu sunt întotdeauna deschiși la colaborare.

├Än teorie, ar trebui s─â lucr─âm cu corpora╚Ťii, s─â prelu─âm de la ele materia prim─â de care nu mai au nevoie sau care este scoas─â din uz. ├Än discu╚Ťiile cu companiile, ele spun c─â, bun, dar lemnul ─âla rebut sau pe care ├«l recuperez, pot s─â ├«l pun pe foc. ┼×i dac─â ajungem la discu╚Ťia c─â mai bine ├«l pun pe foc dec├ót s─â ╚Ťi-l dau ╚Ťie, mai greu pot s─â-i mai conving c─â pot da o valoare mai mare dec├ót s─â-l pun─â pe foc.

Odat─â achizi╚Ťionat─â sau ob╚Ťinut─â prin sponsorizare, materia prim─â ajunge ├«n atelierul de economie circular─â. Ionu╚Ť m─ârturise╚Öte c─â, la ├«nceput, ╚Öi ├«n aceast─â etap─â a avut de ÔÇť╚ÖlefuitÔÇŁ modul de lucru al me╚Öterilor, care nu erau ├«nv─â╚Ťa╚Ťi cu folosirea eficient─â a resurselor. O alt─â dificultate pe partea de produc╚Ťie este aceea c─â nu g─âse╚Öte tineri interesa╚Ťi de economie circular─â, pe care facultatea s─â-i fi preg─âtit suficient de bine pentru a dezvolta produse sustenabile.

Probleme sunt ╚Öi la nivel de consum. Cump─âr─âtorii sunt, din c├óte a observat Ionu╚Ť, mai pu╚Ťini interesa╚Ťi de aspectul sustenabil al produselor. Prin urmare, trebuie s─â le c├ó╚Ötige interesul prin ceea ce el nume╚Öte flavor sau coolness ÔÇô adic─â prin design.

├Än Rom├ónia, nu exist─â o mas─â critic─â clar─â de consumatori. De aceea, am ajuns la concluzia c─â trebuie s─â mergem pe pie╚Ťe str─âine, s─â dezvolt─âm la noi produse certificate cradle-to-cradle ╚Öi s─â le export─âm.

Acela╚Öi destin ca ├«n cazul multor altor produse fabricate ├«n Rom├óniaÔÇŽ

Comentarii

comentarii