VIDEO Primul drum electrificat care alimentează vehiculele electrice a fost inaugurat în Suedia

in Transport 19 April 2018 139 Views

Primul drum electrificat din lume care permite încărcarea vehiculelor electrice din mers a fost inaugurat în Suedia.

Suedia drum electrificat

©eRoadArlanda

Linii electrificate care permit încărcarea vehiculelor electrice din mers au fost montate pe aproximativ 2 kilometri de șosea lângă Stockholm. Guvernul suedez are în plan extinderea proiectului.

Suedia are ca obiectiv independența față de combustibilii fosili până în 2030, având nevoie să reducă emisiile din sectorul de transport cu 70%.

Șoseaua inaugurată este împărțită în secțiuni de 50 metri care sunt alimentate individual de fiecare dată când o mașină trece peste ele. Sistemul poate calcula consumul de energie al fiecărui vehicul, costurile de încărcare fiind acoperite de șoferi.

Șoselele electrificate sunt o soluție eficientă la problema încărcării vehiculelor electrice. Spre deosebire de stațiile de încărcare, sistemul de încărcare dinamică permite fabricarea unor baterii mai mici și mai accesibile ca preț. În plus, șoferii economisesc timp, nemaifiind nevoiți să aștepte încărcarea mașinilor.

Vehiculele au nevoie de un braț electric care se atașează sub ele și se conectează la cele două linii electrificate. În momentul în care mașina intră în depășire, brațul se deconectează automat.

bestkids.ro

Hans Säll, director executiv la compania din spatele proiectului, eRoadArlanda, a explicat pentru The Guardian că vehiculele și drumurile pot fi adaptate pentru a profita de această tehnologie.

„Nu există electricitate la suprafață. Sunt două șine, la fel ca o priză de pe perete. Electricitatea se află cu cinci sau șase centimetri mai jos. Dar dacă inundăm șoseaua cu apă sărată, am descoperit că nivelul de electricitate de la suprafață este de doar un volt. Ai putea să te plimbi pe ea desculț.”

Cu un preț de 1 milion de euro per kilometru, costul electrificării este de 50 de ori mai scăzut decât cel necesar pentru a construi o linie de tramvai.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii