Primul „drum solar” din lume generează mai multă energie decât se preconiza

in Energie, Transport 18 May 2015 615 Views

SolaRoad, primul „drum solar” din lume, a fost pus în funcțiune în noiembrie anul trecut, dar deja generează mai multă energie decât s-a estimat, informează EcoWatch.com. SolaRoad este un drum făcut pentru biciclete în Krommenie, un sat din nord-vestul Amsterdamului, în Olanda. Acesta funcționează în paralel ca o dispunere masivă de panouri solare. Proiectul a fost dezvoltat de TNO, provincia Noord-Holland, Ooms Civiel și Imtech.

solaroad

„Nu ne așteptam la un randament atât de mare, atât de repede”, a declarat Sten de Wit, purtătorul de cuvânt al SolaRoad. „Ruta pentru biciclete s-a deschis cu o jumătate de an în urmă și a generat deja peste 3.000 kWh. Asta poate oferi unei gospodării de o singură persoană electricitatea necesară pentru un an de zile, sau poate alimenta un scuter electric atât cât să meargă de 2.5 ori în jurul lumii”, spune de Wit.

Perioada pilot va rula pentru încă doi ani și jumătate, așa încât dezvoltatorii proiectului să poată vedea cât de bine rezistă panourile și câtă energie electrică generează. De la deschiderea de acum șase luni, mai mult de 150.000 de bicicliști au folosit drumul. La sfârșitul lunii decembrie și la începutul primăverii din acest an, panourile au avut nevoie de reparații pe o mică secțiune de drum, dar altfel panourile rezistă foarte bine. Celulele solare sunt protejate de un strat subțire de sticlă transparentă, rezistentă la derapaje și întărită, care poate să susțină biciclete și vehicule.

Electricitatea solară generată de acest drum alimentează rețeaua de energie electrică și poate fi folosită, de exemplu, pentru iluminatul stradal, sistemele de trafic, gospodării și, eventual, pentru mașinile electrice, spun dezvoltatorii proiectului, care își doresc să extindă utilizarea tehnologiei și pe străzile pentru mașini. Drumul măsoară doar 70 de metri lungime, deci potențialul acestei tehnologii ar fi mult mai mare, dacă e adoptat la o scară mai largă.

Sursă foto: SolaRoad.com

 

Mai citește și:

Un studiu arată că viitorul bike-sharing-ului sună bine

VIDEO Un danez a construit prima bicicletă solară care ar putea fi produsă în serie

Guvernele trebuie să-și tripleze cheltuielile pentru tehnologiile cu emisii scăzute de dioxid de carbon

Comentarii

comentarii