Care este primul parc fotovoltaic din România auditat din punct de vedere al conservării naturii

in Biodiversitate, Energie 19 January 201854 Views

Producerea energiei verzi poate avea un impact considerabil asupra animalelor, solului ╚Öi plantelor. Coali╚Ťia Natura 2000 a testat condi╚Ťiile ├«n care produc─âtorii de energie verde au grij─â de natur─â. Primul audit pentru evaluarea criteriilor de protec╚Ťie a mediului a avut la un parc fotovoltaic din localitatea Reci, jude╚Ťul Covasna. Exper╚Ťii au verificat dac─â amplasarea parcului, modul de construire, dar ╚Öi utilizarea lui nu au impact asupra naturii.

Primul parc fotovoltaic din România auditat din punct de vedere al conservării naturii

Auditorul a verificat dacă amplasarea parcului nu se află în interiorul sau apropierea ariilor protejate, dacă nu reprezintă o barieră pentru deplasarea carnivorelor sau erbivorelor, sau dacă nu otrăvește solul cu ierbicide.

Concuren╚Ťa pe pia╚Ťa energiei verzi devine tot mai acerb─â, pe fondul cre╚Öterii ╚Ťintelor Comisiei Europene. ├Än acest context, am fost pl─âcut surprin╚Öi s─â ├«nt├ólnim produc─âtori de energie care dezvolt─â proiecte lu├ónd ├«n calcul nu doar profitul, ci grija pentru natur─â. Un astfel de antreprenor ne-a permis accesul ├«n parcul fotovoltaic dezvoltat ├«n Jude╚Ťul Covasna ╚Öi s-a l─âsat auditat de c─âtre exper╚Ťi pentru a ar─âta c─â este un manager responsabilÔÇŁ, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coali╚Ťia Natura 2000, principala federa╚Ťie implicat─â ├«n conservarea biodiversit─â╚Ťii ├«n arii protejate.

Potrivit directorului executiv al EPC, Marius Nistorescu, parcul fotovoltaic este amplasat pe dou─â terenui ├«ngr─âdite, care au un culoar de trecere pentru vie╚Ťuitoarele din zon─â, neafect├ónd astfel rutele de deplasare ale acestora pentru hr─ânire ┼či reproducere. Mai mult dec├ót at├ót, tehnica utilizat─â pentru monitorizarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea parcului este de ultim─â genera╚Ťie ╚Öi nu face necesar─â prezen╚Ťa omului ├«n parc, iar toaletarea ierbii se face ecologic, cu ajutorul oilor.

├Än urma audit─ârii parcului exper╚Ťii autoriza╚Ťi au concluzionat c─â unitatea de produc╚Ťie a fost construit─â ╚Öi func╚Ťioneaz─â cu respectarea legilor ├«n vigoare precum ╚Öi cu respectarea criteriilor de biodiversitate aplicabile domeniului fotovoltaic.

Verificarea unit─â╚Ťilor de producere a energiei din surse regenerabile s-a realizat ├«n baza unui model de standarde de management responsabil, dezvoltat de Federa╚Ťia Coali╚Ťia Natura 2000 Rom├ónia, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Certificate verzi numai pentru investi╚Ťii verziÔÇŁ, finan╚Ťat de Fondul de Inovare Civic─â, prin Funda╚Ťia pentru Dezvoltarea Societ─â╚Ťii Civile.

Comentarii

comentarii