Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Primul pas catre o lege privind utilizarea biomasei

Senatorul UDMR de Covasna Albert Almos va initia, in noua sesiune parlamentara, la propunerea Asociatiei "Green Energy" din Covasna, un proiect de lege privind sprijinirea producerii si utilizarii biomasei, precum si a cultivarii plantelor energetice, anunta Mediafax.

Senatorul UDMR de Covasna Albert Almos a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Asociatia "Green Energy" din judetul Covasna i-a solicitat sprijinul in vederea elaborarii si promovarii unui proiect de lege care sa ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, al plantelor energetice.

Senatorul a subliniat ca a ridicat aceasta problema in cadrul grupului parlamentar din Senat al UDMR si urmeaza sa fie elaborat un proiect de lege in acest sens.

"Plantele energetice deja se cultiva in judet si in alte zone ale tarii si consider ca folosirea acestora este mai rentabila decat taierea padurilor tinere. Mai bine sa cultivam plante energetice, care pot fi recoltate dupa trei ani si pe urma folosite in vederea producerii combustibilului pentru centrale termice", a spus Albert Almos.

Presedintele Asociatiei "Green Energy", Vajda Lajos, a declarat ca prin aceasta lege ar trebui sa se reglementeze recunoasterea salciei energetice si a plopului energetic si introducerea lor pe lista plantelor cultivate recunoscute. Acesta mai spune ca este nevoie de subventionarea infiintarii plantatiei in proportie de 50-70%.

Vajda Lajos a explicat ca, potrivit obiectivelor Uniunii Europene, pana in 2020 aproximativ 20% din sursele de energie trebuie sa provina din surse de energie regenerabila, iar o resursa importanta de energie regenerabila este biomasa.

Plantatii pe terenuri in paragina

Potrivit sursei citate, pe termen mediu si lung, cresterea cantitatii de biomasa se poate asigura din plantatii (arbori si arbusti cu crestere rapida) pe terenuri degradate sau scoase din circuitul agricol si din valorificarea integrala a resurselor existente de deseuri lemnoase.

Vajda a subliniat ca infiintarea de culturi de salcie energetica sau plop poate fi o rezolvare pentru terenurile aflate in paragina sau pentru terenurile mlastinoase necultivate.

Numai in judetul Covasna, exista aproximativ 12.000 de hectare de teren in paragina si circa 1.000-1.500 de hectare de teren mlastinos, a spus el, adaugand ca plantele energetice pot fi cultivate si langa statiile de epurare.

De asemenea, potrivit sursei citate, exploatarile forestiere, fabricile de cherestea si, in general, fabricile de prelucrare a lemnului produc, la randul lor, o mare cantitate de deseuri lemnoase, care intra in categoria biomasei.

Biomasa obtinuta poate fi utilizata ca material de combustibil ecologic in centrale termice – pentru asigurarea necesarului de energie termica a localitatilor mici, in cazane, boilere – pentru incalzirea cladirilor publice, iar tocatura de lemn poate fi folosita pentru fabricarea de peleti si de brichete.
Presedintele Asociatiei "Green Energy" a subliniat ca aceasta propunere privind elaborarea proiectului de lege, impreuna cu expunerea de motive, va fi inmanata parlamentarilor din judet.

spot_img

Ultimele știri