Primul proiect de management al deseurilor aprobat de CE

in Poluare 4 May 2009 67 Views

Primului proiect de management integrat al deseurilor din tara noastra, finantat din fonduri europene, a fost aprobat de Comisia Europeana, informeaza un comunicat din partea Ministerului Mediului (MM).

Prin acest proiect, depozitele rurale si urbane de deseuri din Bistrita-Nasaud, care nu se ridica la nivelul standardelor europene, vor fi inchise. Astfel, 204 depozite neconforme vor fi inlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni.

In plus, prin proiect se vor construi o linie de sortare, o statie de compost pentru deseurile biodegradabile, 5 platforme de colectare si 5 statii de transfer al deseurilor. De asemenea, proiectul include investitii pentru implementarea unui sistem de colectare selectiva.

Valoarea proiectului este de peste 36 milioane de euro, din care 26 contributie UE. Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investitiile urmand a fi finalizate pana in 2011.

Bugetul alocat prin Programul Operational Sectorial “Mediu” pentru proiectele vizand managementul integrat al deseurilor se ridica la valoarea de 1,17 miliarde Euro, din care grant UE 0,93 miliarde Euro.

Proiectele trebuie sa demonstreze o abordare integrata a acestui domeniu, propunand investitii in achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva, facilitati de transport, sortare, compostare si reciclare, construirea de depozite de deseuri la standarde europene, inchiderea depozitelor vechi, neconforme.

Ministerul Mediului coordoneaza, in prezent, pregatirea unui numar de 30 de proiecte de management integrat al deseurilor, care vor absorbi in totalitate suma alocata Axei Prioritare 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”.

Proiectele vor fi finalizate gradual in perioada 2009-2011 si vor avea o contributie importanta la indeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare in sectorul gestionarii deseurilor.

Foto: primariamedias.ro

Comentarii

comentarii