Primul proiect national pentru eficientizarea consumului energetic

Ministerul Mediului anunta campania “Energie pentru maine”, primul proiect national pentru eficientizarea consumului de energie si combustibil, care isi propune sa implice publicul larg pentru a contribui la diminuarea consumului de energie.

Campania se va derula la nivel national, in toate zonele urbane mari din Romania, si va cuprinde 3 directii strategice de comunicare: “Consum” (schimbarea comportamentului de consum al energiei), “Construiesc” (promovarea conceptului de “casa inteligenta”), “Conduc” (adoptarea de practici responsabile de economisire a combustibililor).

Intregul proiect este conceput astfel incat sa implice stake-holderi, comunicatori, mass-media, companii din sistemul energetic si alti investitori privati, oficiali guvernamentali, reprezentanti ai societatii civile si public privat.

Campania “Energie pentru maine” va fi lansata cu ocazia Zilei Mediului, 5 iunie 2009, urmand ca promovarea si actiunile ulterioare sa se dezvolte separat pe fiecare directie de comunicare in parte, prin mesaje specifice.

In conditiile in care ultimele date stiintifice arata ca emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global vor trebui sa fie stabilizate pana in 2020 si cel putin injumatatite pana in 2050 (in comparatie cu nivelurile din 1990) pentru a preveni agravarea efectelor schimbarilor climatice, necesitatea unei campanii de constientizare pentru diminuarea consumului de energie este evidenta.

La 16 februarie 2009 s-au aniversat 4 ani de la intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, referitor la respectarea angajamentelor de limitare cantitativa si reducere a emisiei de gaze cu efect de sera fata de nivelul anului 1989, in perioada obligatorie 2008 – 2012.

Romania, ca tara Parte la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, a ratificat Protocolul prin Legea nr.3 din 2001, asumandu-si, astfel, angajamentele privind limitarea cantitativa si reducerea emisiilor de gaze care produc efectul de sera.

In scopul unei dezvoltari durabile si pentru atingerea obiectivelor Protocolului de la Kyoto tara noastra, alaturi de celelalte state semnatare, trebuie sa intreprinda o serie de masuri menite sa stabilizeze concentratiile de gaze cu efect de sera in atmosfera la un nivel care sa impiedice orice perturbare antropica periculoasa a sistemului climatic.

Aceste masuri presupun eficientizarea industriei din punct de vedere al consumului de energie, trecand de la utilizarea combustibililor fosili bogati in carbon (carbune), la combustibili saraci in carbon (gaze naturale) sau la combustibili alternativi.

De asemenea, se urmareste restructurarea industriei energetice, de la extractie si pana la consum, astfel incat sa devina eficienta si mai putin poluanta. Se doreste orientarea transportului spre mijloace mai putin poluante si cu consumuri reduce si realizarea constructiilor astfel incat sa fie eficiente energetic si sa tinda spre utilizarea surselor de energie regenerabila.

Se mai urmareste utilizarea echipamentelor si produselor cu consum redus de energie si protejarea si extinderea padurilor.

Prin urmare, este evidenta nevoia de restructurare a sistemului energetic national si de schimbare a comportamentului de consum al energiei, aspecte a caror importanta poate fi mai bine inteleasa prin campanii de constientizare, precum campania “Energie pentru maine” anuntata de Ministerul Mediului.

Foto: energeia.ro

spot_img

Ultimele știri