Primul sistem de curățare automată a râurilor, inventat de 2 tineri orădeni – VIDEO

in Apa, Biodiversitate, Deseuri, EcoINOVATIE, Poluare 1 October 2019 579 Views

Doi tineri din Oradea au inventat un sistem de curățare automată a râurilor, despre care spun că este primul de acest tip. Sistemul a fost amplasat pe malul drept al cantonul din comuna Girișul de Criș, pe Crișul Repede, Oradea, jud. Bihor.

Sistemul de curățare a fost lansat cu succes și va opera în mod automat 24/7. Inițiativa este sprijinită de ABA Crșuri Oradea cât și de WeSupply.xyz – fondată de doi tineri orădeni (Dragoș Rus și Virgil Ghic).

Sistemul de colectare automată a deșeurilor a fost conceput să extragă peste 500 de tone de deșeuri în fiecare an. Plasat strategic pe cursul râului, sistemul va colecta deșeurile din apă. Curenții apei vor atrage deșeurile, urmând ca acestea să fie blocate într-un container din cadrul sistemului de colectare.

Odată ce containerul se va umple, acesta va fi extras din apă, adus la țărm pentru a colecta deșeurile adunate și plasat înapoi în sistemul de colectare.

Ideea tinerilor a venit din dorința de a da înapoi comunității da și de a putea să își desfășoare activitatea într-un mediu curat.

“Am considerat că nu mai este suficient să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi și să ignorăm ce se întâmplă cu mediul înconjurător, ci trebuie sa ne implicăm astfel încât cu ajutorul tehnologiei să creăm un impact pozitiv asupra mediului”, spune Dragoș Rus, Cofondator WeSupply

Aceștia lucrează la primul marketplace internațional axat pe produse realizate într-un mod sustenabil, în cadrul căruia pentru fiecare produs vândut/închiriat, se angajează să planteze și să curețe râurile folosind tehnologie de ultimă oră.

Primul proiect de plantare automată, marca WeSupply, folosind drone este planificat pe primavara anului 2020.

“Sunt nespus de încântat că am reușit să punem în funcție primul curățător. Sunt încrezător că după ce lumea vede ce cantitate de gunoi adunăm de pe râuri, comunitatea se va implica și mai mult, astfel încât proiectele de acest gen să ia amploare. Vrem cu sprijinul comunității, a mediului de afaceri și pe viitor și cu cel al autorităților locale să punem cate un curățător pe fiecare râu din România”, declară Virgil Ghic, Cofondator WeSupply.

Identificarea zonelor foarte afectate de poluare este una dintre prioritățile WeSupply, întrucât se dorește plasarea unor astfel de sisteme pe mai multe râuri pentru colectarea deșeurilor.

WeSupply dorește să colaboreze pe viitor și cu autoritățile locale, cât și cu comunitatea și mediul de afaceri pentru ca soluția lor să fie scalabilă și sustenabilă la nivel național.

Comentarii

comentarii