Primul urs văzut în Portugalia după aproape 200 de ani

in Biodiversitate 10 May 2019 182 Views

Pentru prima dată, după aproape 200 de ani, un urs brun a fost văzut pe teritoriul Portugaliei. Totuși, experții spun că acesta ar face parte din populația de urși din Spania vecină și că s-ar fi rătăcit.

Autoritățile din Sibiu iau în calcul să monteze garduri electrice pentru a împiedica urșii să intre pe autostradă

Institutul Portughez de Conservare a Naturii şi Pădurilor (ICNF) a confirmat joi, potrivit site-ului televiziunii irlandeze RTE, apariția primului urs după mai bine de un secol.

„Ultimele semnalări despre o prezenţă stabilă de urşilor bruni în Portugalia datează din secolul al XVIII-lea şi sfârşitul secolului al XIX-lea. Apoi au dispărut,” a transmis ICNF.

Potrivit informațiilor din media, ultimul urs care a trăit în Portugalia a fost ucis în 1843, în nord-vestul regiunii muntoase Geres.

Animalul zărit recent aparține, foarte probabil, populaţiei de urşi prezentă în Munţii Cantabrici din nordul Spaniei. A fost reperat în Parcul Natural Montesinho şi în comuna Bragança, în nord-estul Portugaliei, la doar 20 de kilometri de granița cu Spania.

„Faptul că un urs a traversat graniţa, nu înseamnă că un urs trăieşte în Portugalia. În momentul de faţă, avem un animal rătăcit”, a declarat Paulo Caetano, autorul unei cărți despre urși, pentru un post de radio portughez.

Animalul este probabil „un mascul tânăr” care caută „un teritoriu liniştit, companie şi hrană”, a explicat jurnalistul.

Populaţia de urşi din Cordillera Cantabrică, care se întinde pe patru regiuni spaniole (Castilia-Leon, Asturias, Cantabria şi Galicia), a crescut de la adoptarea în 1989 a unui „plan de reimplantare”. În 2018, circa 330 de indivizi au fost numărați, potrivit fundaţiei ecologiste Oso Pardo (Ursul Brun).

Potrivit site-ului portugalnummapa, în același parc Montesinho, tot la 20 de kilometri distanță de granița cu Spania, au fost văzute, în 2005, urmele unui urs brun.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii