Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Prin salvarea gorilelor, congolezii se pot salva de la saracie

Conservarea animalelor salbatice si turismul pot reprezenta cheia supravietuirii atat pentru oameni cat si pentru animalele din zonele Africii unde conflictele sunt o obisnuinta, au aratat activistii pentru mediu, citati de Reuters.

Gorilele de munte sunt animale gigant care traiesc la granitele Ugandei, Rwandei si ale Republicii Democrate Congo, in Africa. Acestea sunt in prezent pe cale de disparitie, cu mai putin de 720 de exemplare in viata. Dupa o perioada relativ propice pentru gorile, in care nu s-au inregistrat foarte multe cazuri de decese, oficialii africani au raportat cel putin zece crime numai in acest an.

Motivul pentru care gorilele de munte sunt omorate, ar putea fi, conform spuselor lui Craig Sholley de la Fundatia Africana pentru Viata Salbatica, gelozia. In timp ce Uganda si Rwanda au reusit sa fructifice prezenta gorilelor prin turism, numai permisele de turism aducand venituri de 15 milioane de dolari pe an, guvernul instabil al Republicii Congo nu a putut face acelasi lucru. "Cei din Congo privesc neputinciosi la situatia tarilor vecine, Rwanda si Uganda, care s-au revitalizat in ultimul timp si sunt gelosi", a explicat Sholley.

Arthur Mugisha, manager al Organizatiei Internationale de Conservare a Gorilelor, recunoaste ca oamenii din Congo pot foarte bine sa traiasca fara gorile dar s-ar putea sa nu supravietuiasca conflictelor dintre guvern si rebelii din Padurea Nationala Virunga, un conflict continuu care pare sa nu se termine in curand. "Ceea ce este clar este ca luptele dintre militarii congolezi si rebeli au lasat gorilele fara aparare, pentru ca padurarii si civilii din parc au fugit din calea violentelor. In acelasi timp, exploatarea gorileor din punctul de vedere al turismului poate insemna o sansa de prosperitate pentru poporul congolez, asa cum s-a intamplat in Rwanda si Uganda" , a mai spus Mugisha.

In acest sens, Mugisha a pus la punct un nou program de salvare a animalelor pe cale de disparitie care presupune asigurarea ingrijirilor medicale pentru gorile chiar si in timpul conflictelor. Strategia trans-granite de protejare a gorilelor de munte a fost aprobata de toate cele trei guverne, care au numit neutre din punct de vedere politic organizatiile pentru protectia mediului, in scopul conservarii populatiei de gorile.

De altfel, specialistii arata ca, desi sunt foarte mari si puternice, gorilele de munte sunt foarte timide si nu reprezinta un pericol real pentru gospodariile aflate in zonele granitelor.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri