Principalele state consumatoare de energie s-au reunit la Berlin

Principalele 20 de state consumatoare de energie s-au reunit incepand de luni, 10 septembrie, la Berlin, pentru o conferinta menita sa reconcilieze politica economica si cea de mediu.

Reuniunea isi propune, de asemenea, sa faca sa avanseze dialogul cu tarile emergente inaintea summit-ului international privind schimbarile climatice programat in decembrie in Bali, Indonezia, si de care va depinde lansarea de negocieri pentru un acord care sa succeada Protocolului de la Kyoto asupra reducerii gazelor cu efect de sera, dupa 2012.

In deschiderea conferintei de la Berlin, ministrul german al Mediului, Sigmar Gabriel, a precizat ca in acest moment, statele emergente nu se arata dispuse la negocieri care sa stabileasca un cadru international post-Kyoto. "Pozitia lor oficiala este aceasta: nu negociem, este responsabilitatea natiunilor industrializate", care poarta raspunderea istorica a nivelului ridicat de carbon din atmosfera, a declarat ministrul german."Avem timp pana la conferinta de la Bali pentru a schimba aceasta pozitie", a adaugat oficialul german.

La conferinta de la Berlin participa statele G8 – Germania, Franta, Italia, Rusia, Japonia, SUA, Canada, Marea Britanie – , principale state cu economii emergente – China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud – , reprezentanti ai ONU, Bancii Mondiale si societatii civile.

Reuniunea se inscrie in cadrul dialogului de la Gleneagles, lansat in 2005 cu prilejul summitului G8 desfasurat in aceasta localitate scotiana. Precedentele conferinte de acest tip au avut la Londra, in noiembrie 2005, si la Monterrey, in Mexic, in octombrie 2006.

Foto: happynews.com

spot_img

Ultimele știri