Prinţul William și Kate lansează un premiu pentru rezolvarea principalelor provocări de mediu ale planetei

in Biodiversitate, CSR 2 January 2020 839 Views

Ducele și ducesa de Cambridge au anunțat un premiu în valoare de mai multe milioane de lire sterline pentru a încuraja găsirea unor soluţii pentru unele dintre cele mai importante provocări legate de mediu.

Premiul Earthshot este descris drept “cel mai prestigios premiu de mediu din istorie” şi va fi acordat unui număr de cinci câștigători în fiecare an, timp de zece ani, în scopul de a produce cel puţin 50 de soluţii la cele mai grave probleme de mediu. Premiul în bani va fi destinat persoanelor sau organizațiilor care vin cu soluții la problemele de mediu.

“Pământul se află la răscruce şi ne confruntăm cu o perspectivă sumbră: fie continuăm ca până acum şi vom afecta planeta în mod iremediabil, fie ne amintim de puterea noastră unică, de oameni, şi continuăm să inovăm şi să rezolvăm aceste probleme. Să ne amintim de civilizaţiile uluitoare pe care le-am construit, de tehnologia salvatoare de vieţi pe care am creat-o, de faptul că am trimis oameni pe Lună. Oamenii pot realiza lucruri măreţe. Următorii 10 ani ne pun în faţa unuia dintre cele mai importante teste – o decadă de acţiune pentru a vindeca Pământul”, spun cei doi într-o postare pe Instagram.

Familia regală britanică este de mulţi ani foarte vocală în ceea ce priveşte problemele de mediu. Tatăl prinţului William, prinţul Charles, militează de mult timp pentru conservarea mediului şi a atras atenţia cu privire la impactul încălzirii globale.

Iniţiativa Earthshot, rezultatul a peste un an de consultări cu peste 60 de organizaţii şi experţi pe probleme de mediu, îşi propune să încurajeze dezvoltarea de noi tehnologii, politici şi soluţii pentru chestiuni legate de climă şi energie, natură şi biodiversitate, poluarea aerului, a oceanelor şi a surselor de apă dulce.

Anunțul a fost făcut într-un videoclip narat de Sir David Attenborough și postat pe rețelele de socializare.

Veteranul naturalist a declarat că premiul va fi acordat „vizionarilor recompensați în următorul deceniu pentru că au răspuns la marile provocări ale timpului nostru”.

Premiul urmează să se lanseze oficial în cursul anului 2020 – un an în care va fi organizată și Convenția privind biodiversitatea din China, în februarie și Conferința COP26 privind schimbările climatice de la Glasgow, în noiembrie.

Prinţul William nu a oferit detalii despre cuantumul premiului sau despre sursa banilor ce vor răsplăti eforturile în vederea obţinerii de soluţii pentru mediu. El a precizat doar că premiul este susţinut financiar de o coaliţie globală de filantropi şi organizaţii.

Comentarii

comentarii