Produc─âtorii de energie regenerabil─â spun c─â industria are ┼čanse de redresare ┼či ├«ndeamn─â rom├ónii s─â devin─â ÔÇŁprosumatoriÔÇŁ

in Business, Energie, Slider homepage 3 July 201822 Views

Organiza┼úia Patronal─â a Produc─âtorilor de Energie din Surse Regenerabile din Rom├ónia (PATRES) consider─â c─â industria are ┼čanse reale de redresare ┼či de dezvoltare a afacerilor, iar noua lege dedicat─â sectorului regenerabilelor, aprobat─â recent de Camera Deputa┼úilor, vine cu solu┼úiile legislative mult a┼čteptate de investitorii din domeniu.

ÔÇťConsider─âm c─â proiectul de lege, la care s-a lucrat foarte mult ├«n Comisia de Industrii ╚Öi Servicii din Camera Deputa╚Ťilor, este un succes ╚Öi reprezint─â un sprijin real pentru to╚Ťi produc─âtorii din sectorul regenerabilelor. Mare parte din amendamentele propuse de PATRES au fost aprobate, ceea ce ├«nseamn─â c─â numero╚Öi produc─âtori, mai ales cei mici ╚Öi mijlocii, au ╚Öanse s─â ├«╚Öi salveze afacerileÔÇŁ, a afirmat ├«ntr-un comunicat, Viorel Lefter, Pre╚Öedinte PATRES.

Patronatul spune┬ác─â noua lege, votat─â ├«n Parlament, ofer─â un cadru de reglementare adecvat, respectiv solu┼úii de sus┼úinere a investi┼úiilor la nivel individual, ╚Öi sper─â totodat─â c─â, ├«n cel mai scurt timp, noua lege va fi promulgat─â de c─âtre pre┼čedinte ┼či va deveni opera┼úional─â.

PATRES îndeamnă românii să devină prosumatori

Patronatul spune că noua lege, care vine ca răspuns la solicitările producătorilor de E-SRE, are soluţii de susţinere a investiţiilor la nivel individual.

ÔÇŁ├Än sf├ór┼čit, dup─â zece ani de a┼čteptare, ┼či rom├ónii pot deveni prosumatori. Urm├ónd exemplul consumatorilor din ┼ú─âri europene, consumatorii casnici din Rom├ónia vor avea posibilitatea s─â-┼či reduc─â facturile la energie ├«n noua calitate ├«n care nu doar vor consuma ceea ce produc, ci vor putea oferi excedentul de produc┼úie ├«n sistemÔÇŁ, arat─â PATRES.

Termenul de ÔÇŁprosumatorÔÇŁ se refer─â la persoana fizic─â, gospod─âria sau IMM-ul care ├«┼či produce propria energie ┼či are posibilitatea de a furniza excesul de energie ├«n re┼úeaua na┼úional─â adic─â sunt produc─âtori ┼či consumatori de energie ├«n acela┼či timp.

├Äntr-un demers sus╚Ťinut pentru promovarea prosumatorilor, PATRES ├«ndeamn─â rom├ónii s─â fie prosumatori ╚Öi spune c─â noua lege, votat─â ├«n Parlament, ofer─â un cadru de reglementare adecvat, respectiv solu╚Ťii de sus╚Ťinere a investi╚Ťiilor la nivel individual.

ÔÇťPATRES a sus╚Ťinut, ├«n permanen╚Ť─â, dreptul consumatorilor casnici de a produce energie. ├Än Germania, Energiewende a avut succes datorita cointeres─ârii popula╚Ťiei. Gra╚Ťie demersului ini╚Ťiat de Dl Iulian Iancu, Pre╚Öedintele Comisiei de Industrii ╚Öi Servicii din Camera Deputa╚Ťilor, au fost adoptate amendamentele care reglementeaz─â situa╚Ťia prosumatorilor ├«n Rom├ónia. Consider─âm c─â noile modific─âri aduse OUG 24 solu╚Ťioneaz─â problemele de ordin legislativ ╚Öi fiscal. Apreciem mobilizarea membrilor Comisiei parlamentare ╚Öi autorit─â╚Ťilor ÔÇô Ministerul Energiei, ANRE, Ministerul Finan╚Ťelor, OPCOM, Consiliul Concurentei mai ales c─â Rom├ónia va trebui s─â respecte noua directiv─â european─â pe zona de RES, care trateaz─â cu generozitate prosumeriiÔÇŁ, a declarat Martin Moise, Prim VicePre╚Öedinte PATRES.

Ce prevede noua lege

Produc─âtorii de energie electric─â ┼či autorit─â┼úile publice care de┼úin centrale electrice din surse regenerabile de energie care beneficiaz─â de sistemul de promovare prin certificate verzi sau care au beneficiat de sistemul de promovare ┼či de┼úin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe produc─âtor, vor putea s─â ├«ncheie contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru v├ónzarea energiei electrice ┼či/sau a certificatelor verzi.

În plus, doi sau mai mulţi producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe pieţele concurenţiale de energie împreună ca o singură entitate agregată, cu respectarea prevederilor Legii concurenţei.

ÔÇťUn produc─âtor mic nu are capacitatea de a forma produse standard de unul singur, prin natura m─ârimii nu poate avea departamente sofisticate de trading, iar in situa┼úia actual─â el se vede de-facto exclus din pia┼úa bilateral─â de energie electric─â. Obliga┼úia produc─âtorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia ÔÇś├«n band─âÔÇÖ ├«i transform─â pe ace┼čtia de-facto ├«n traderi ┼či cre┼čte ├«n mod nejustificat cantitatea de energie v├óndut─â/cump─ârat─â ├«n PZU/pia┼úa de echilibrare, cu efecte adverse asupra form─ârii pre┼úului. ├Än condi┼úiile ├«n care v├ónzarea energiei se face mai eficient, vom asista la o sc─âdere a cantit─â┼úii de dezechilibre ├«n sistem, implicit va exista un impact de sc─âdere a pre┼úului energiei la consumatorul finalÔÇŁ, sus┼úine prim vicepre┼čedintele PATRES.

De asemenea, se va introduce piaţa centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susţinută prin certificate verzi, în cadrul căreia se asigură tranzacţionarea energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantităţii de energie electrică tranzacţionate.

Noua lege garanteaz─â preluarea tuturor certificatelor verzi estimate a fi emise ├«n perioada 1 aprilie 2017 ÔÇô 31 decembrie 2031, inclusiv a certificatelor verzi am├ónate de la tranzac┼úionare ├«n condi┼úiile ├«n care consumul final nu scade sub valoarea medie din perioada 2017-2022.

├Äncep├ónd cu 1 aprilie 2017 p├ón─â la data de 31 decembrie 2020 se am├ón─â temporar tranzac┼úionarea a dou─â certificate verzi pentru centralele electrice solare pentru fiecare 1 MWh produs ┼či livrat de produc─âtorii de energie electric─â din surse regenerabile, acredita┼úi de ANRE p├ón─â la data de 31 decembrie 2013.

Recuperarea certificatelor verzi am├ónate se va face ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2021, ├«n tran┼če egale lunare p├ón─â la data de 31 decembrie 2030 (anterior recuperarea se facea in perioada 2025 ÔÇô 2030).

Impactul la consumatorul final va cre┼čte la maximum 11,7 euro/ MWh ├«n anul 2018 ┼či va fi de 12,5 euro/ MWh ├«n anul 2019, 13 euro/ MWh ├«n┬á 2020, respectiv 2021 ┼či 14,5 euro/MWh ├«ncep├ónd cu anul 2022.

Dup─â anul 2023, ANRE poate propune reducerea impactului dac─â constat─â o ofert─â insuficient─â de certificate verzi pe pia╚Ť─â, ├«n urma cre╚Öterii impactului la consumatorul final, coroborat cu consumul de energie electric─â de la nivelul anului 2017

Un alt articol aprobat prevede c─â Ministerul Energiei, ├«mpreun─â cu ANRE, poate elabora schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaug─â la pre┼úul mediu al energiei electrice rezultat din tranzac┼úiile pe pia┼úa centralizat─â de energie electric─â, ca ┼či alternativ─â la sistemul de promovare prin certificate verzi.

Organiza┼úia Patronal─â a Produc─âtorilor de Energie din Surse Regenerabile din Rom├ónia ┼či-a ├«nceput activitatea ├«n anul 2014 ┼či include 100 de companii ÔÇô produc─âtori de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumul├ónd o putere instalat─â de peste 1.200 MW.

 

Comentarii

comentarii