Producătorii de mase plastice încep să resimtă efectele „războiului împotriva paielor”

Timp de zeci de ani paiele din plastic au constituit elemente de recuzită esențiale pentru producătorii de cocktail-uri, pentru iubitorii de prajituri și pentru dependenții de fast-food. Dar acest lucru poate începe să se schimbe, datorită în mare parte unei campanii puternice de mediu.

Sub presiunea activiștilor, Uniunea Europeană, Marea Britanie, India și chiar giganți de fast-food precum McDonald’s au făcut eforturi pentru a pune capăt folosirii paielor din plastic. Și, odată cu creșterea presiunii publice asupra guvernelor, în special în Europa, pentru a interzice obiectele de unică folosință, producătorii simt efectele acestor măsuri.

Potrivit revistei Science din Statele Unite, opt milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceanele și mările Pamantului în fiecare an, adică 250 de kilograme în fiecare secundă.

Ani de zile, ecologiștii și-au concentrat campaniile pe pungile de plastic. Dar paiele din plastic au intrat acum în lumina reflectoarelor, datorita în parte imaginilor care au devenit virale pe internet. Într-un din videourile din online se vede pericolul pe care paiele îl repezintă pentru viața marină – unei broaște țestoase salvată din Costa Rica i se scoate un pai din nările sale.

Unele corporații iau și ele măsuri

Lucrurile încep să se miște chiar dacă cu pași mici. Astfel, Guvernul britanic, în aprilie, a declarat că intenționează să interzică vânzarea de materiale plastice de unică folosință, inclusiv paie. Uniunea Europeană a urmat exemplul la sfârșitul lunii mai.

De asemenea, în capitala comercială din India, Mumbai, Burger King, McDonald’s și Starbucks au fost amendate pentru încălcarea unei interdicții privind materialele plastice de unică folosință. Primul ministru al Indiei, Narendra Modi, a promis să-și facă țara liberă de plastic unic de utilizare până în 2022.

Însă, din ce în ce mai multe corporații au anunțat că vor renunța la comercializarea paielor, printre acestea se numără McDonald’s (în Marea Britanie și Irlanda s-a angajat să treacă la paie de hârtie până în 2019), în Franța, rețeaua de fast food-uri testează deja alternative, Starbucks va renunța la paie de plastic în toate localurile sale până în 2020, iar lanțul hotelier Hilton a promis că va elimina paiele din 650 de proprietăți până la sfârșitul anului 2018.

„La sfârșitul anului, paiele salvate în fiecare an (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) ar depăși lungimea râului Sena”, au afirmat lanțul hotelier într-o declarație.

Există alternative la paie de plastic, dar ele sunt mult mai prețioase. Hotelul de cinci stele Monte Carlo Palace din Monaco a introdus paie biodegradabilă. Alții folosesc paste brute și bastoane de bambus.

Statele Unite se opun schimbării, în timp ce Europa preia conducerea cu materiale biodegradabile fabricate fie din combustibili fosili, fie din culturi cum ar fi cartofii și porumbul.

Aproximativ 100.000 de tone de bioplastici au fost produse în 2016 în lume, potrivit specialistului german Nova-Institute.

În 2017, capacitatea de producție biodegradabilă a plasticului a crescut la 800.000 de tone la nivel global, a spus și grupul industrial european Bioplastics.

Și, deși acest lucru pare să fie un pas în direcția cea bună, producătorii sunt preocupați de impactul pe care îl pot avea asupra vânzărilor lor.

„Nu este un semn foarte bun. Dar, corporațiile mari au, de asemenea, îngrijorări cu privire la imaginea lor și trebuie cel puțin să încerce să găsească o cale de a răspunde așteptărilor societății”, a declarat Herve Millet, managerul departamentului tehnic și de reglementare al PlasticsEurope, asociația producătorilor de materiale plastice din regiune.

Producătorii de mase plastice sunt îngrijorați

Cel mai important producător de paie din plastic din Europa, Soyez, cu sediul în Franța, este, de asemenea, nesigur în legătură cu modul de tranziție.

„Problema nu este nouă și este serioasă, așa că, evident, trebuie să găsim alternative. Lucrăm la asta de câteva luni”, a spus directorul companiei, Pierre Soyez, adăugând că a fost” foarte complicat „să încerce să facă trecerea peste noapte.

Experții, între timp, avertizează că materialele plastice biodegradabile nu pot fi oricum o soluție minunată.

„Oamenii cred că biodegradabilul nu înseamnă nimic în natură, dar acest lucru nu este cazul deloc”, a spus Virginie Le Ravalec de la Agenția franceză pentru Mediu și Managementul Energiei.

Pentru ca trecerea la alternativele plasticului să funcționeze, trebuie să se creeze un sistem separat de colectare a deșeurilor bioplastice, ceea ce ar implica investiții de milioane în fiecare țară.

Activiștii se tem totuși că deșeurile biologice se pot termina în oceane – la fel cum se întâmplă de zeci de ani cu plasticul.

„Pe perioade de zile, săptămâni sau chiar luni, un element de bioplastic ar putea prezenta o amenințare la fel de mare pentru viața marină ca și un obiect plastic convențional”, a avertizat Fiona Nicholls de la Greenpeace.

Ca atare, Nicholls spune că singura speranță a umanității este să ne reducă utilizarea de materiale plastice.

„Schimbarea unui plastic pentru altul … nu rezolvă problema poluării plastice cu care se confruntă oceanele”.

Citește și: Alternative prietenoase cu mediul la paiele de băut din plastic

Studiu: pungile de hârtie sunt mai dăunătoare pentru climă decât pungile de plastic

spot_img

Ultimele știri