Producătorii și importatorii de mașini trag un semnal alarmă: Peste 500.000 de mașini vechi au fost înmatriculate anul trecut în România

in Poluare, Slider homepage, Transport 31 January 2018 25 Views

Num─ârul autoturismelor rulate ├«nmatriculate ├«n Rom├ónia la sf├ór╚Öitul anului trecut s-a ridicat la aproximativ 520.000 de unit─â╚Ťi, cu 72% mai mult comparativ cu 2016, rezult├ónd un un raport ├«ntre cele rulate ╚Öi cele noi de 4,9 ori, potrivit datelor publicate de Asocia╚Ťia Produc─âtorilor ╚Öi Importatorilor de Automobile (APIA).

Peste 500.000 de mașini vechi au fost înmatriculate anul trecut în România

Aceast─â situa╚Ťie este cauzat─â, dup─â cum APIA a semnalat ├«nc─â din 2016, de┬áeliminarea, de la 1 februarie 2017 a timbrului de mediu. ╚śi mai agravant este faptul c─â, asist─âm┬ála o cre╚Ötere a ├«nmatricul─ârilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat (Euro3 ╚Öi Euro2),┬áfapt ce va duce, ├«n urm─âtorii ani, la deteriorarea calit─â╚Ťii mediului ╚Öi efecte negative asupra┬ás─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei din marile ora╚Öe ╚Öi la reducerea nivelului de siguran╚Ť─â rutier─âÔÇŁ, sus╚Ťin reprezentan╚Ťii APIA.

România somată să se conformeze pentru a evita procedura de infringement privind calitatea aerului

Prezent─â luni, 29 ianuarie, ├«n comisiile reunite de specialitata din Parlament pentru reconfirmarea ├«n func╚Ťie, Gra╚Ťiela Gavrilescu, ministrul mediului, a declarat c─â proiectul de ├«nlocuire a timbrului de mediu nu este ├«nc─â finalizat.

Green Report Shop Transport ECO

 

C├ót prive┼čte timbrul de mediu, spun c─â, dec├ót s─â ne gr─âbim s─â facem lucruri nu tocmai benefice, mai bine lucr─âm cu pa┼či mai ├«nce┼úi. Proiectul nu este ├«nc─â finalizat. Nu ne dorim s─â punem o nou─â penalitate sau o nou─â tax─â de ├«nmatriculare pentru cei care vor s─â-┼či cumpere o ma┼čin─â second hand. Ne dorim doar s─â respir─âm un aer mai curat. Vrem s─â facem o proiect responsabil pentru genera┼úiile viitoare”, a declarat Gavrilescu, citat─â de Agerpres.

ÔÇŁRablaÔÇŁ, programul de mediu care atrage cei mai mul╚Ťi bani din bugetul AFM ╚Öi ├«n 2018

Taxa auto pentru autovehicule la prima ├«nmatriculare a fost introdus─â pentru prima dat─â la 1 ianuarie 2007, imediat dup─â aderarea Rom├óniei la Uniunea European─â. La acea vreme, taxa de prim─â ├«nmatriculare se calcula ├«n func┼úie de trei variabile: vechimea ma┼činii, tipul de catalizator (euro) ┼či capacitatea cilindric─â a ma┼činii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificat─â, iar Guvernul a sc─âzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie at├ót la re├«nmatricularea ma┼činilor ├«nregistrate ├«n Rom├ónia ├«nainte de 1 ianuarie 2007, c├ót ┼či pentru cei care aduceau ma┼čini din Vest. ├Äncep├ónd cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendat─â p├ón─â la 31 decembrie 2012, iar persoanele care pl─âtiser─â deja urmau s─â primeasc─â banii ├«napoi.

Din 15 martie 2013 intr─â ├«n vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculat─â exclusiv pe baza emisiilor de CO2, ├«nscrise ├«n cartea de identitate a ma┼činii.

Comentarii

comentarii