Producția de grâu scade cu 6% pentru fiecare grad Celsius în plus

in Studii 24 December 2014 1,916 Views

Încălzirea globală va determina o scădere a producției de grâu la nivel mondial cu 6% în medie pentru fiecare grad Celsius în plus, ceea ce scoate în evidență necesitatea unor culturi rezistente la căldură, potrivit The Guardian care citează un studiu publicat luni de o echipă internațională de oameni de știință.

grau

Cercetătorii au făcut aceste calcule folosind modele simulări pe computer și experimente pe teren. În ultimele decenii, recoltele de grâu au scăzut în zonele mai calde, cum ar fi India, Africa, Brazilia și Australia. Acest declin nu a fost compensat de producțiile bune din regiuni mai reci, precum Statele Unite, Europa și China, arată studiul.

Dar cercetătorii spun că pagubele provocate culturilor de temperaturile ridicate pot fi limitate prin dezvoltarea de noi tipuri de grâu rezistente la căldură. În luna martie, Comitetul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a estimat că producțiile de grâu, orez și porumb vor scădea în cazul creșterii temperaturii globale cu 2 grade peste nivelul de la sfârșitul secolului trecut.

Temperatura medie la nivel global a crescut cu aproximativ 0,9 grade Celsius față de perioada preindustrială și se așteaptă să crească cu 0,3 — 4,8 grade Celsius în acest secol, în funcție de cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și:

Schimbările climatice pot diminua cu 18% producția alimentară până în 2050

FAO: 1/3 din producția mondială de hrană ajunge, anual, la gunoi

 

Comentarii

comentarii