Eating Better: Opt sfaturi pentru o alegere mai bună a cărnii și lactatelor

in Eat Smart 4 May 2018 15 Views

O coali╚Ťie de peste 50 grupuri ale societ─â╚Ťii civile a publicat un ghid care ajut─â consumatorii s─â ia decizii mai bune c├ónd vine vorba de consumul produselor animale ╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â mai bine leg─âturile ├«ntre hrana consumat─â ╚Öi problemele globale actuale.┬á

produse animale ghid

Campania realizat─â de coali╚Ťia Eating Better se bazeaz─â pe abordarea ÔÇ×mai pu╚Ťin ╚Öi mai bunÔÇŁ ╚Öi sper─â s─â ghideze consumatorii spre ni╚Öte alegeri mai s─ân─âtoase ╚Öi mai pu╚Ťin d─âun─âtoare mediului. ┬áOpt principii au fost stabilite pentru a ajuta oamenii s─â aleag─â hran─â mai s─ân─âtoas─â, cu un impact redus asupra mediului ╚Öi cu respect fa╚Ť─â de animale, f─âr─â s─â treac─â la vegetarianism ╚Öi veganism.

Sue Dibb, coordonatorul alian╚Ťei, a explicat c─â sistemele intensive de cre╚Ötere a animalelor afecteaz─â nu numai planeta, ci ╚Öi s─ân─âtatea noastr─â.

ÔÇ×Produc╚Ťia c─ârnii la nivel industrial are un impact devastator asupra s─ân─ât─â╚Ťii noastre, a bun─âst─ârii animalelor ╚Öi a s─ân─ât─â╚Ťii planetei. Pe m─âsur─â ce oamenii devin tot mai con╚Ötien╚Ťi de ceea ce m─ân├ónc─â, o atitudine c─âtre carne ╚Öi lactate de ┬źmai pu╚Ťin ╚Öi mai bun┬╗ ofer─â un pas pozitiv ├«nainte.ÔÇŁ

Iat─â cele 8 principii pentru consumul mai sustenabil al produselor animale:

  1. Alege mai bine pentru clim─â

Toate produsele animale au o amprent─â de carbon ridicat─â, a╚Öa c─â modera╚Ťia este important─â indiferent de felul cum sunt crescute. Carnea de la animale rumeg─âtoare, cum ar fi vacile, oile ╚Öi caprele, contribuie la mai multe emisii dec├ót carnea de la p─âs─âri ╚Öi porci.

Modul ├«n care animalele sunt crescute contribuie la emisiile de gaze cu efect de ser─â. Produc╚Ťia animalelor crescute cu gr├óne ╚Öi soia contribuie indirect la problema emisiilor din cauza defri╚Ö─ârilor ╚Öi a schimb─ârii utiliz─ârii terenurilor.

Autorii recomand─â alegerea c─ârnii ╚Öi a lactatelor de la sisteme de produc╚Ťie bazate pe p─â╚Öuni, dar doar c├ónd sunt consumate ca parte a unei diete cu mai pu╚Ťin─â carne, subliniind c─â alegerile mai bune au sens doar ├«n contextul consumului redus de produse animale. Ei recomand─â o diet─â bazat─â ├«n principal pe plante ╚Öi un consum redus de carne ╚Öi lactate.

  1. Alege mai bine pentru animale

Cre╚Öterea intensiv─â a animalelor presupune metode de exploatare care sunt extrem de crude. Comportamentul natural al animalelor este restric╚Ťionat, iar s─ân─âtatea lor este de cele mai multe ori grav afectat─â. Animalele primesc antibiotice pentru a rezista la boli, care ajung apoi ├«n lan╚Ťul alimentar.

Autorii recomand─â alegerea c─ârnii ╚Öi a lactatelor de la animale care sunt crescute ├«n mod natural, ├«n sisteme extensive care le ofer─â grija ╚Öi condi╚Ťiile de care au nevoie.

  1. Alege mai bine pentru natur─â

Intensificarea agriculturii a dus la distrugerea habitatelor naturale ╚Öi la pierderea vie╚Ťii s─âlbatice, fiind una dintre principalele surse de poluare a apei ╚Öi de contaminare cu amoniac. Extinderea zonelor agricole destinate hranei animalelor duce la defri╚Öarea p─âdurilor ╚Öi la distrugerea ecosistemelor. De exemplu, 97% din soia cultivat─â este oferit─â animalelor, sacrific├ónd ├«n schimb p─âdurile din Amazon ╚Öi din sud-estul Asiei.

Ghidul recomandă evitarea hranei importate pe cât posibil și alegerea cărnii și a lactatelor de la animale care sunt hrănite cu legume locale.

  1. Alege mai bine pentru a hrăni lumea în mod echitabil

O jum─âtate din proteinele din plante crescute ├«n ├«ntreaga lume (o treime din calorii) sunt oferite animalelor pentru produc╚Ťia c─ârnii. Aceast─â metod─â este extrem de ineficient─â. Calculele arat─â c─â dac─â lumea ar consuma de dou─â ori mai pu╚Ťin─â carne de la animale care se hr─ânesc cu gr├óne, ar fi disponibil─â suficient─â m├óncare pentru a hr─âni dou─â miliarde de oameni.

Studiul sugerează evitarea cărnii de la animale ruminante și includerea acestor grâne și plante în dieta personală.

  1. Alege mai bine pentru s─ân─âtate

Carnea ╚Öi lactatele sunt nutritive, ├«ns─â cantit─â╚Ťile consumate ├«n prezent ├«n societ─â╚Ťile vestice sunt excesive. Plantele sunt o surs─â excelent─â de proteine, dup─â cum dovedesc animalele masive ca gorilele ╚Öi caii, care au o putere fizic─â impresionant─â ╚Öi au o diet─â vegetarian─â. Consumul ridicat de carne a fost asociat cu boli ale inimii, diabet ╚Öi cancer.

Conform raportului, reducerea consumului de produse animale ╚Öi alegerea unei diete bazate ├«n principal pe plante va avea efecte benefice asupra s─ân─ât─â╚Ťii. Este recomandat─â minimizarea consumului de carne procesat─â, consumul de cel mult 70g pe zi de carne ro╚Öie pe zi ╚Öi alegerea produselor de la animale care au fost hr─ânite cu o diet─â natural─â, variat─â.

  1. Alege mai bine pentru folosirea responsabil─â a antibioticelor

Apari╚Ťia bacteriilor rezistente la antibiotice este una dintre problemele majore ale lumii care ar putea avea consecin╚Ťe dezastruoase. ├Än Uniunea European─â, 65-75% din antibiotice sunt consumate de animale.

Medicamentele sunt folosite pentru a promova cre╚Öterea artificial─â a animalelor ╚Öi pentru a le proteja de boli cauzate de condi╚Ťiile de trai. Studiul recomand─â alegerea animalelor crescute cu standarde ridicate de bun─âstare, care sunt mai s─ân─âtoase ╚Öi nu au nevoie de antibiotice.

  1. Alege mai bine pentru reducerea risipei

Autorii raportului ├«ncurajeaz─â achizi╚Ťionarea de por╚Ťii mai mici de carne de la m─âcelari locali care sunt dispu╚Öi s─â taie cantitatea de carne dorit─â.

  1. Alege mai bine pentru traiul fermierilor

Studiul ├«ncurajeaz─â sus╚Ťinerea fermierilor locali care ├«╚Öi pot c├ó╚Ötiga traiul cresc├ónd animalele ├«n moduri mai bl├ónde ╚Öi s─ân─âtoase. Cre╚Öterea animalelor la nivel industrial ├«ngreuneaz─â vie╚Ťile micilor produc─âtori, care de╚Öi de cele mai multe ori ofer─â produse superioare calitativ, sunt deseori adu╚Öi la prag de faliment de marii produc─âtori.

carturesti.ro

Conform Organiza╚Ťiei pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â a Na╚Ťiunilor Unite (FAO), sectorul cre╚Öterii animalelor este printre principalii trei contribuitori la cele mai mari probleme de mediu ale lumii. ├Än luna martie, 20 de asocia╚Ťii ecologice au cerut Uniunii Europene s─â reduc─â produc╚Ťia ╚Öi consumul produselor animale ╚Öi s─â realizeze o evaluare comprehensiv─â a efectelor cre╚Öterii animalelor la scar─â industrial─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii