Studiu: 116 milioane de tone de produse lactate sunt irosite anual la nivel global

in Eat Smart 6 December 2018 64 Views

116 milioane de tone de produse lactate sunt irosite anual în lume, conform unui nou studiu realizat pentru The Guardian de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

16% dintre produsele lactate fabricate sunt aruncate sau pierdute ├«n fiecare an, conform profesorului Peter Alexander, membru al Academiei Globale pentru Agricultur─â ╚Öi Siguran╚Ť─â Alimentar─â. El a estimat pentru The Guardian c─â distribuitorii, comercian╚Ťii ╚Öi consumatorii sunt responsabili pentru jum─âtate din aceast─â risip─â, arunc├ónd aproximativ 60 de milioane tone de lactate anual.

Aproximativ 55 de milioane de tone sunt pierdute ├«nainte de a ajunge ├«n magazine, ├«n timpul produc╚Ťiei ╚Öi distribu╚Ťiei, din cauza risipei de la ferme, sau ├«n timp ce laptele este distribuit ╚Öi exportat ├«n str─âin─âtate.

Unii anali╚Öti cred c─â risipa lactatelor ar putea s─â fie cu 30% mai mare dac─â sunt luate ├«n considerare ╚Öi alte ineficien╚Ťe, cum ar fi supraconsumul sau utilizarea laptelui ca hran─â pentru animale.

ÔÇ×Pentru a avea un sistem mai eficient ╚Öi a reduce impactul de mediu al produc╚Ťiei noastre alimentare, trebuie s─â lu─âm ├«n considerare moduri de a reduce toate aceste surse de risip─â.ÔÇŁ, a declarat Alexander.

├Än multe ╚Ť─âri ├«n curs de dezvoltare, cantitatea de lapte pierdut─â de la ferm─â la magazin este mult mai mare dec├ót ├«n ╚Ť─âri dezvoltate economic, din cauza dificult─â╚Ťilor c├ónd vine vorba de stocarea ╚Öi transportul produselor. De exemplu, 15% din laptele produs ├«n Oman este pierdut la nivel de farm─â, comparat cu 0% ├«n Suedia, conform Organiza╚Ťiei pentru Agricultur─â ╚Öi Alimenta╚Ťie (FAO).

├Än ╚Ť─ârile mai dezvoltate, produsele lactate sunt de obicei aruncate de consumatori sau comercian╚Ťi.

Produc╚Ťia de lactate a ├«nregistrat o cre╚Ötere rapid─â ├«n jurul lumii ├«n ultimii patru ani, cresc├ónd cu 6% ├«ntre 2014 ╚Öi 2018. Cele mai mari cre╚Öteri au fost ├«nregistrate ├«n India, Canada, Olanda ╚Öi Irlanda.

Europa ╚Öi-a crescut semnificativ produc╚Ťia de lapte ├«n 2015, c├ónd cotele de lapte au fost eliminate, iar fermierii au produs tot mai mult lapte, duc├ónd la suprasaturarea pie╚Ťei ╚Öi la sc─âderea pre╚Ťului.

├Än UE, pre╚Ťurile laptelui au sc─âzut de la o medie de 37 de cen╚Ťi per kilogram ├«n 2014 la 28 cen╚Ťi ├«n 2018, conform European Milk Board (EMB), care estimeaz─â c─â cre╚Öterea produc╚Ťiei ├«n aceast─â perioad─â a dus la un surplus de 11 milioane de tone pe pia╚Ťa global─â.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Majoritatea fermelor de lactate din Europa sunt afaceri mici de familie, iar orice reducere a produc╚Ťiei ├«nseamn─â pierderea veniturilor. Fermierii continu─â s─â produc─â mai mult lapte pentru a men╚Ťine veniturile.

Fermierii europeni au ├«nceput s─â exporte produse lactate, ├«n special lapte praf, ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare. Laptele praf este v├óndut la pre╚Ťuri extrem de mici ├«n Africa, ├«n competi╚Ťie direct─â cu produc─âtorii locali. ├Äncep├ónd cu 2009, exporturile de lapte degresat praf au crescut de trei ori, iar estim─ârile arat─â c─â pia╚Ťa va cre╚Öte cu 4% anul viitor. Laptele praf este folosit des ca hran─â pentru sugari ├«n vestul Africii, de╚Öi exist─â ├«ngrijor─âri serioase privind efectele de s─ân─âtate asupra bebelu╚Öilor.

Aproximativ 82 de milioane de tone de lapte sunt folosite ca hran─â pentru animale ├«n lume. Este privit─â ca o form─â de ineficien╚Ť─â, pentru c─â laptele de vac─â con╚Ťine mai pu╚Ťini nutrien╚Ťi ╚Öi proteine dec├ót alte furaje pentru animale.

Conform lui Alexander, 53 de milioane de tone de lapte sunt irosite în fiecare an din cauza supraconsumului, oamenii consumând în medie cu 10% mai mult decât au nevoie.

Comentarii

comentarii