8 produse toxice pe care să nu le aduci niciodată în casa ta

in EcoLIFESTYLE 14 December 2017 2,023 Views

Progresul pe care l-a înregistrat omenirea de lungul timpului se traduce printr-o viață mai ușoară, dar și printr-o multitudine de chimicale. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din SUA a descoperit în corpul uman 298 de chimicale, multe dintre ele provenind de la produsele de consum.

8 produse toxice pe care să nu le aduci niciodată în casa ta

Probabil că e imposibil să eviți absolut toate substanțele chimice, dar poți, cel puțin, să nu te expui unui cocktail de chimicale, alegând să nu aduci în casa ta produsele toxice din lista de mai jos:

 1. Soluții pentru curățarea cuptorului

Acestea sunt atât de puternice, încât numai inspirarea lor poate duce la numeroase probleme de sănătate. Institutul Național pentru Sănătate din SUA a enumerat câteva: dificultăți de respirație, dureri puternice în gât, durere sau arsuri în nas, ochi, urechi, buze sau limbă; pierderea vederii, vomă, dureri abdominale, iritații, schimbări severe în nivelul acidului din sânge etc. O soluție naturală pentru curățat cuptorul poate avea unul dintre ingredientele din bucătărie: bicarbonat de sodiu, oțet, zeamă de lămâie.

 1. Tigăi non-aderente

Probabil cel mai mult s-au bucurat de această invenție persoanele care nu vor să folosească ulei la gătit și cele care ard de obicei mâncarea. Dar reversul medaliei e că aceste tigăi sunt acoperite cu un polimer sintetic, politetrafluoretilenă, cunoscut pe piață ca „Teflon”. Vaporii toxici eliminați din tigaie, la temperaturi ridicate, pot ucide în câteva secunde păsările de companie și pot cauza la oameni simptome asemănătoare gripei. Teflonul face parte din familia unor substanțe chimice cunoscute ca substanțe perfluorurate. Acestea sunt asociate cu greutatea și dimensiunea mai mică la naștere a bebelușilor, creșterea colesterolului, nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni, inflamația ficatului și imunitatea slabă împotriva bolii.

 1. Odorizanți

Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din SUA notează că în majoritatea odorizanților se găsesc patru ingrediente comune: formaldehidă, petrol distilat, diclorbenzen (insecticid) și agenți de propulsie cu aerosoli. Iar termenul de „aromă” poate să ascundă o supă de chimicale. Multe produse conțin ftalați, care au fost asociați cu defectele maligne ale sistemului reproductiv masculin și tulburările hormonale și moscuri sintetice, care sunt legate de alergii și tulburări ale hormonilor.

 1. Pesticide

Pesticidele sunt letale pentru furnici, de exemplu, dar și toxice pentru om. Expunerea la pesticide se traduce prin dureri de cap, greață, iritații ale pielii și alte simptome. Un studiu recent a arătat ca copiii care au fost expuși la insecticide în interior aveau 47% mai multe șanse de a avea leucemie și cu 43% mai multe șanse de a avea limfom. Alte dovezi au arătat că utilizarea pesticidelor la domiciliu are consecințe neurologice, cum ar fi un IQ mai scăzut și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție.

 1. Parfum

Cele mai multe parfumuri sunt preparate chimic într-un laborator, în speranța de a reda fidel mirosul natural. Un studiu a dezvăluit 38 de substanțe chimice secrete în 17 parfumuri cunoscute. Rezultatul creării parfumurilor într-un laborator chimic? Probleme hormonale, reacții alergice (multe substanțe nu au fost evaluate în privința siguranței produselor de îngrijire personală), acumularea substanțelor în țesuturile umane și în laptele matern.

 1. Săpunurile și gelurile anti-bacteriene

Triclosan, principalul ingredient din aceste produse, a fost chiar interzis în Minnesota, SUA. De ce? Pentru că:

 • Săpunurile și gelurile anti-bacteriene nu ajută la prevenirea infecțiilor cauzate de viruși.
 • Aceste săpunuri nu sunt mai bune decât cele obișnuite nici măcar la prevenirea infecțiilor bacteriene.
 • Utilizarea în exces poate duce la creșterea rezistenței bacteriilor.
 • Ticlosan duce la infertilitate, pubertate timpurie, obezitate, alergii
 • Poate fi periculos pentru mediul înconjurător
 1. Înălbitor

Îndepărtarea rapidă a petelor, albirea hainelor, dar și eliminarea mucegaiului pot fi atât de simple cu ajutorul înălbitorului pe bază de clor. Însă inhalarea acestuia duce la iritarea ochilor și a pielii, apariția astmului sau înrăutățirea unuia vechi. Tot el duce la otrăviri accidentale (50.000, inclusiv 8 decese, într-un singur an în Statele Unite).

8 produse toxice pe care să nu le aduci niciodată în casa ta

 1. Produsele de curățenie parfumate

Ca și în cazul parfumurilor și a odorizanților, denumirea de „parfum” poate ascunde multe substanțe chimice. „Miros de levănțică” sau „Aromă de primăvara” vor însemna, pentru început, iritații ale căilor respiratorii, cefalee, strănut, ochi apoși.

Comentarii

comentarii