Cele mai utilizate grupe de produse care con╚Ťin ulei de palmier

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 27 February 2019 207 Views

Produc╚Ťia uleiului de palmier are un impact devastator asupra mediului. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai des ├«nt├ólnite ingrediente ├«n produsele de larg consum, iar produc╚Ťia continu─â s─â creasc─â.

├Äntre 1995 ╚Öi 2015, produc╚Ťia de ulei de palmier a crescut de patru ori, de la 15.2 milioane de tone la 62.6 milioane de tone. Estim─ârile arat─â c─â p├ón─â ├«n 2050, produc╚Ťia va cre╚Öte iar de patru ori, ajung├ónd la 240 de milioane de tone.

Planta╚Ťiile de palmieri pentru ulei reprezint─â 10% din terenurile cultivate la nivel global, relateaz─â The Guardian. ├Än prezent, 3 miliarde de oameni din 150 de ╚Ť─âri utilizeaz─â ulei de palmier. La nivel global, fiecare dintre noi consum─â ├«n medie 8 kilograme de ulei de palmier pe an.

85% din uleiul de palmier vine din Malaezia ╚Öi Indonezia. Cre╚Öterea cererii acestui produs la nivel global a ridicat veniturile, ├«n special ├«n zonele rurale, ├«ns─â a distrus mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi a creat situa╚Ťii de abuz a drepturilor lucr─âtorilor.

Incendiile pornite pentru a transforma p─âdurile ├«n terenuri agricole destinate planta╚Ťiilor de palmieri sunt sursa principal─â a emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n Indonezia.

Stimulentele financiare pentru produc╚Ťia uleiului de palmier contribuie la ├«nc─âlzirea global─â ╚Öi distrug singurul habitat al tigrilor de Sumatra, rinocerilor de Sumatra ╚Öi a urangutanilor, amenin╚Ť├óndu-i cu extinc╚Ťia.

Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru produc╚Ťia uleiului de palmier

├Äns─â de multe ori, consumatorii nici nu realizeaz─â c─â utilizeaz─â produse cu acest ingredient. Conform Palm Oil Investigations, exist─â peste 200 de ingrediente des utilizate ├«n produse de larg consum care con╚Ťin ulei de palmier, dintre care doar 10% con╚Ťin ├«n nume cuv├óntul ÔÇ×palmÔÇŁ, care indic─â de obicei existen╚Ťa ingredientului.

Uleiul de palmier este utilizat în mod comun în următoarele grupuri de produse:

 • Biscui╚Ťi dulci ╚Öi s─âra╚Ťi
 • Cereale pentru micul dejun
 • Mix pentru tort
 • Chipsuri ╚Öi snacksuri
 • Ciocolat─â ╚Öi alte dulciuri
 • Batoane de cereale
 • ├Änghe╚Ťat─â
 • Margarin─â
 • Unt de arahide ╚Öi alte paste tartinabile
 • Produse de ├«ngrijire personal─â: produse de ├«ngrijire a p─ârului, s─âpun solid ╚Öi lichid, past─â de din╚Ťi, gel de du╚Ö
 • Produse de cur─â╚Ťenie, detergen╚Ťi

Uleiul de palmier este utilizat ╚Öi ├«n alte produse, cum ar fi adezivi ╚Öi biocombustibili. Jum─âtate din uleiul de palmier utilizat ├«n Europa este destinat produc╚Ťiei de biodiesel.

Pentru a evita consumul de ulei de palmier, verifica╚Ťi ├«ntotdeauna eticheta ╚Öi ├«ncerca╚Ťi pe c├ót posibil s─â ├«nlocui╚Ťi produsele din aceste categorii cu alternative care nu con╚Ťin ulei de palmier sau ├«l ob╚Ťin dintr-o surs─â certificat─â ca fiind sustenabil─â. De asemenea, ghiduri ca cel publicat de Palm Oil Investigations pot fi de folos pentru evitarea brandurilor care utilizeaz─â ulei de palmier necertificat.

Comentarii

comentarii