Cele mai utilizate grupe de produse care conțin ulei de palmier

Producția uleiului de palmier are un impact devastator asupra mediului. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai des întâlnite ingrediente în produsele de larg consum, iar producția continuă să crească.

Între 1995 și 2015, producția de ulei de palmier a crescut de patru ori, de la 15.2 milioane de tone la 62.6 milioane de tone. Estimările arată că până în 2050, producția va crește iar de patru ori, ajungând la 240 de milioane de tone.

Plantațiile de palmieri pentru ulei reprezintă 10% din terenurile cultivate la nivel global, relatează The Guardian. În prezent, 3 miliarde de oameni din 150 de țări utilizează ulei de palmier. La nivel global, fiecare dintre noi consumă în medie 8 kilograme de ulei de palmier pe an.

85% din uleiul de palmier vine din Malaezia și Indonezia. Creșterea cererii acestui produs la nivel global a ridicat veniturile, în special în zonele rurale, însă a distrus mediul înconjurător și a creat situații de abuz a drepturilor lucrătorilor.

Incendiile pornite pentru a transforma pădurile în terenuri agricole destinate plantațiilor de palmieri sunt sursa principală a emisiilor de gaze cu efect de seră în Indonezia.

Stimulentele financiare pentru producția uleiului de palmier contribuie la încălzirea globală și distrug singurul habitat al tigrilor de Sumatra, rinocerilor de Sumatra și a urangutanilor, amenințându-i cu extincția.

Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru producția uleiului de palmier

Însă de multe ori, consumatorii nici nu realizează că utilizează produse cu acest ingredient. Conform Palm Oil Investigations, există peste 200 de ingrediente des utilizate în produse de larg consum care conțin ulei de palmier, dintre care doar 10% conțin în nume cuvântul „palm”, care indică de obicei existența ingredientului.

Uleiul de palmier este utilizat în mod comun în următoarele grupuri de produse:

  • Biscuiți dulci și sărați
  • Cereale pentru micul dejun
  • Mix pentru tort
  • Chipsuri și snacksuri
  • Ciocolată și alte dulciuri
  • Batoane de cereale
  • Înghețată
  • Margarină
  • Unt de arahide și alte paste tartinabile
  • Produse de îngrijire personală: produse de îngrijire a părului, săpun solid și lichid, pastă de dinți, gel de duș
  • Produse de curățenie, detergenți

Uleiul de palmier este utilizat și în alte produse, cum ar fi adezivi și biocombustibili. Jumătate din uleiul de palmier utilizat în Europa este destinat producției de biodiesel.

Pentru a evita consumul de ulei de palmier, verificați întotdeauna eticheta și încercați pe cât posibil să înlocuiți produsele din aceste categorii cu alternative care nu conțin ulei de palmier sau îl obțin dintr-o sursă certificată ca fiind sustenabilă. De asemenea, ghiduri ca cel publicat de Palm Oil Investigations pot fi de folos pentru evitarea brandurilor care utilizează ulei de palmier necertificat.

spot_img

Ultimele știri