Produsele cosmetice pot avea efecte adverse grave asupra sanatatii

in Stiri 2 June 2011 620 Views

Un studiu al cercetatorilor norvegieni a scos la iveala faptul ca vopsirea permanenta a parului poate avea efecte adverse grave asupra sanatatii oamenilor. In aceeasi categorie intra si cremele hidratante faciale si de corp, potrivit raportului Registrului National al Efectelor Adverse produse de Cosmetice.

Pe parcursul a doi ani, Registrul a primit 96 de instiintari in privinta cosmeticelor, majoritatea acestora referindu-se la cremele hidratante, de curatare, cele de protectie solara si produsele de colorare a parului.

Cele mai grave efecte asupra sanatatii le are vopsirea permanenta a parului (oxidativa). Pe parcursul celor doi ani de studiu, sapte persoane au reclamat ca au suferit reactii alergice severe din aceasta cauza. Persoanele care devin alergice la vopseaua de par prezinta simptome precum eczeme, mancarimi sau inrosirea scalpului, a fetei si a gatului.

De asemenea, pot aparea inflamari ale fruntii si in jurul ochilor. Simptomele apar de obicei la una sau doua zile de la vopsire si pot persista o saptamana sau chiar cateva luni.

Cele mai multe reclamatii au venit insa in urma utilizarii cremelor hidratante faciale si de corp. Efectele adverse ale acestora variaza de la simptome usoare ce dispar in cateva ore sau zile si pot persista chiar cateva saptamani dupa ce consumatorul nu a mai utilizat produsul, relateaza Machineslikeus.com. Printre efectele adverse in acest caz se numara eczemele, eruptiile cutanate sau mancarimile.

"Registrul ne ofera o privire de ansamblu mai buna asupra produselor care pot cauza efecte adverse, tipul acestor reactii si asupra persoanelor care le experimenteaza. Apoi putem sa le evaluam si sa avertizam in privinta anumitor produse", a declarat cercetatorul Berit Granum, din cadrul Diviziei de Medicina a Institutului Norvegian de Sanatate Publica.

Foto: afrofashionidol.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Telefoanele cu tehnologie 3G, mai putin daunatoare sanatatii

Comentarii

comentarii