Programele Casa Verde și Casa Verde Plus, demarate în aproximativ 2 săptămâni

Programele Casa Verde și Casa Verde Plus vor fi lansate în aproximativ 2 săptămâni, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. Aceasta a adăugat că programele vor fi în dezbatere publică pentru 10 zile. 

casa verde

 

Programul de anul acesta are două componente care pot fi accesate alternativ de populație și de instituțiile publice care dețin clădiri în interesul comunității. Prima componentăCasa Verde Clasic, prin care finanțăm  sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile și a doua componentă, Casa Verde Plus prin care finanțăm în premieră în România termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led cu consum redus de energie și durată de viață superioară”, a spus ministrul Mediului.

Casa Verde Clasic concepută pentru populație

Prin  acest program cei interesați pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care utilizează  energii regenerabile. Prin acest program se finanțează achiziționarea de panouri solare sau pompe de căldură.

Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei, suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Gradul de finanțare este de 100%.

Pentru cei care vor să folosească pompele de căldură, finanțarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populație aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016, 138 de milioane de ei, adică 60 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar în toate județele țării iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județele în care locuiesc, a mai spus Cristiana Pașca Palmer.

Casa Verde Clasic concepută pentru primării, instituții de inters public și unitățile de cult

Această componentă din program este deschisă și primăriilor din țară care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitățile lor. De asemenea, sunt incluse aici și instituțiile de interes public cât și unitățile de cult.

Acestea pot achiziționa prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizează energie regenerabilă cum sunt: turbine eoliene, panouri fotovoltaice și solare, pompe de caldură, sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.

Investițiile acestor categorii de beneficiari vor fi finanțate prin AFM în proporție de 90% dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și 2.000.000. de lei pentru instituțiile publice.

cristiana palmer

Pentru primării sumele maximale au fost stabilite în funcție de numărul locuitorilor: 4 milioane de lei pentru localități cu mai mult de 100.000 de locuitori, 3 milioane de lei pentru orașe al căror număr de locuitori este între 50.000 – 100.000 de locuitori, 2 milioane de lei pentru localități cu o populație între 20.000 – 50.000 de locuitori, 1 milion de lei pentru localități cu un număr de locuitori între 3000 – 20.000 și 500.000 de lei pentru orașe mici de până la 3000 de locuitori

Bugetul alocat pentru secțiunea primăriilor, instituțiilor publice și unităților de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.

Casa Verde Plus concepută pentru populație

Programul Casa Verde Plus este destinat pentru optimizarea energetică a clădirilor folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice si din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior.

Casa Verde Plus, beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Banii pot fi folosiți pentru a-și izola locuințele cu materiale ecologice precum cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlit, celuloză sau zidăria din cânepă și var. În plus, pentru finisaje, se pot achiziționa tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili.

Suma maximă acordată unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Cheltuielile eligibile implică atât achiziția materialelor cât și manopera.

Pentru o casă cu amprentă de circa 90 de mp această sumă poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrală a fațadei și acoperișului cu izolație de 15 cm. Banii pot fi utilizați atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât și în cazul termoficării unei locuințe nou-construită”, a explicat ministrul.

Persoanele juridice primesc până la 500.000 de lei prin programul Casa Verde Plus

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta către persoane juridice, și anume unități administrativ-teritoriale, instituții publice sau ONG-uri care dețin în proprietate sau administrare clădiri de interes public: școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte.

Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depășească 90% din valoarea totală a proiectului.

Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanțează o serie întreagă de cheltuieli pentru sisteme de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor:

  • sisteme de izolație din materiale eco – aceleași condiții tehnice ca în cazul programului pentru persoane fizice;
  • acoperișuri verzi (înierbate);
  • sisteme de eficientizare a consumurilor – BMS
  • înlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizează tehnologie LED.
spot_img

Ultimele știri