Programul Rabla Clasic ar putea fi prelungit cu fonduri din Rabla pentru mașini electrice

in Legislatie, Transport 1 September 2016 503 Views

Programul Rabla Clasic ar putea beneficia de fonduri suplimentare din Programul Rabla Plus, destinat achizi╚Ťion─ârii de ma╚Öini electrice, a anun╚Ťat, joi, ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, Cristiana Pa╚Öca Palmer.

oldtimer-166540_640

Sursa foto: pixabay.com

Vom face analize dac─â banii nu se cheltuie pe Rabla Plus. Nu m─â a╚Öteptam s─â se cheltuie to╚Ťi banii pentru c─â este un program pilot ╚Öi nu exist─â infrastructura de ├«nc─ârcare electric─â. Programul pentru prizele electrice a fost lansat acum c├óteva s─âpt─âm├óni.┬áVom face o analiz─â ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni s─â tragem linie ╚Öi vedem un pic cum evolueaz─â lucrurile ╚Öi dac─â este o nevoie mai mare pe Rabla Clasic putem s─â mai supliment─âm acolo tichete.┬áCam ├«n dou─â trei s─âpt─âm├óni pentru c─â trebuie s─â ne uit─âm pe toate celelalte programe, s─â facem o analiz─â pe ansamblu”, a spus Cristiana Pa╚Öca Palmer.

Pe 18 iulie Ministerul Mediului a anun╚Ťat suplimentarea programului┬áRabla Clasic cu aproximativ 4.000 de tichete electronice pentru persoanele fizice.┬áIni╚Ťial, suma alocat─â pentru persoanele fizice a fost de 115 milioane lei.

Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu a decis suplimentarea sumei alocate cu 10 milioane de lei din bugetul pentru persoanele juridice.

Prin aceast─â suplimentare ╚Öi alte ajust─âri, ├«n cadrul sistemului electronic al Programului se inten╚Ťioneaz─â s─â se ajung─â la peste 17.000 de tichete electronice pentru persoanele fizice.

În cadrul programului Rabla Plus sunt disponibile Ecotichete de 5.000 de lei pentru mașini electrice-hibride și de 20.000 de lei pentru mașini 100% electrice.

Pentru a beneficia de acest program, cei interesa╚Ťi┬ánu sunt obliga╚Ťi s─â caseze o ma╚Öin─â veche, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul Programului Rabla Clasic, dar cele dou─â programe pot fi cumulate, pentru un discount mai mare.

Buget ini╚Ťial de 220 milioane lei

Pentru acest an, bugetul alocat celor dou─â programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, at├ót pentru achizi╚Ťionarea de autovehicule noi electrice ╚Öi electrice hibride, c├ót ╚Öi pentru finan╚Ťarea re╚Ťelei de sta╚Ťii de ├«nc─ârcare a acestora.

├Än cazul “Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.500 de lei, cu posibilitatea acces─ârii suplimentare a dou─â eco-bonusuri pentru urm─âtoarele situa╚Ťii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi ad─âugat primei de casare, ├«n cazul ├«n care rom├ónii aleg s─â-╚Öi cumpere o ma╚Öin─â al c─ârui motor genereaz─â o cantitate de emisii de CO2 mai mic─â de 100 g/km, respectiv un eco-bonus ├«n valoare de 1.500 lei pentru situa╚Ťia ├«n care popula╚Ťia opteaz─â pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

├Än ceea ce prive╚Öte extensia “Rabla Plus”, rom├ónii care vor s─â aleag─â o ma╚Öin─â care nu polueaz─â beneficiaz─â din partea AFM de dou─â tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizi╚Ťionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru ma╚Öinile noi 100% electrice.

Programul “Rabla Plus” a demarat ├«n prima s─âpt─âm├ón─â a lunii iulie.

Cele dou─â axe ale programului pot fi accesate de popula╚Ťie separat sau combinat. ├Än situa╚Ťia ├«n care un cump─âr─âtor de╚Ťine o ma╚Öin─â veche pentru casat ╚Öi dore╚Öte s─â achizi╚Ťioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, at├ót prima de casare de 6.500 de lei, c├ót ╚Öi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Comentarii

comentarii