Programul Rabla pentru tractoare nu este operational

in Transport 1 July 2008 52 Views

Programul "Rabla" pentru tractoare, care ar fi trebuit sa inceapa marti, nu este operational deoarece actul normativ in acest sens a fost adoptat dupa aprobarea bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu, actul normativ de instituire a programului, respectiv Legea 10/2008, a fost adoptata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial ulterior aprobarii bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2008 al AFM.

Potrivit Legii 10/2008, pentru sustinerea financiara a programului se aloca, anual, din Fondul pentru mediu, suma de 21 milioane lei, dar ’in limita sumei alocate prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu’. In consecinta, la momentul adoptarii legii, in bugetul AFM pe anul 2008 nu era cuprinsa nicio suma alocata cu aceasta destinatie.

Bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu a fost aprobat prin hotarare a Guvernului in 4 iunie 2008.

In prezent, Administratia Fondului pentru Mediu analizeaza posibilitatile de sustinere financiara a programului de stimulare a innoirii parcului national de tractoare, astfel incat, obiectivele acestuia pentru anul 2008 sa fie atinse.

Potrivit programului, fiecare proprietar al unui tractor uzat va primi o prima de casare de 17.000 de lei, pe care o va putea folosi la achizitionarea unui tractor nou. In program se pot inscrie proprietarii de tractoare uzate a caror vechime este mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei. Tractoarele trebuie sa contina cumulativ urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie.

Administratia Fondului pentru Mediu aloca 21 de milioane de lei acestui program, pentru inlocuirea a 1.200 de tractoare uzate.

Legea 10/11 ianuarie 2008 pentru instituirea programului de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare urmareste reducerea poluarii prin scoaterea din uz a tractoarelor vechi, cu perioada de exploatare depasita, precum si cresterea productivitatii activitatii din agricultura.

Comentarii

comentarii