Programul Rabla, un eșec pe linie pentru mașinile electrice

in Recomandate, Transport 17 March 2016 466 Views

Programul Rabla 2015 s-a dovedit a fi un e╚Öec, pentru al doilea an consecutiv, pentru automobilele electrice. Niciun astfel de vehicul nu a fost achizi╚Ťionat prin Programului de stimulare a ├«nnoirii Parcului auto na╚Ťional, de╚Öi la nivel na╚Ťional au existat c├ó╚Ťiva clien╚Ťi pentru acest segment, a declarat, pentru Green Report, ╚Öefa biroului de pres─â al Administra╚Ťiei Fondului de Mediu, Adriana Gean─â.

Ineficien╚Ťa programului ├«n promovarea ma╚Öinilor electrice este dovedit─â ╚Öi de un alt aspect: un singur automobil electric a fost achizi╚Ťionat prin programul “Rabla” ├«n 2013┬áde c─âtre UAT Municipiul Moine╚Öti, cu o valoare solicitat─â de 12.000 lei.┬áPrin Programul ÔÇŁRabla 2013ÔÇŁ nu a fost achizi╚Ťionat niciun autovehicul hibrid.

├Äntretimp, Rabla a devenit mai┬áatractiv─â pentru doritorii de automobile hibrid. 157 de astfel de automobile au fost achizi╚Ťionate pe parcursul anului trecut prin acest program.

├Än sistemul informatic PSIPAN 2015, au fost ├«nscrise facturi pentru achizi╚Ťionarea a 148 de autovehicule hibrid de c─âtre persoanele fizice ╚Öi 9 autovehicule hibrid de c─âtre persoanele juridice”, a declarat Adriana Gean─â.

Aproape 500 de ma╚Öini “verzi” cump─ârate anul trecut

Potrivit datelor Asocia╚Ťei Europene a Produc─âtorilor de Automobile, ├«n Rom├ónia au fost cump─ârate anul trecut 24 de ma╚Öini 100% electrice, o cre╚Ötere spectaculoas─â de 242,9% fa╚Ť─â de anul 2014, c├ónd au fost achizi╚Ťionate 7 ma╚Öini electrice.

“├Än ceea ce prive╚Öte autoturismele hibride sau electrice 100%, au fost v├óndute ├«n anul 2015, un num─âr de 495 de autoturisme noi, mai mult dec├ót dublu (110%) comparativ cu anul trecut, c├ónd au fost v├óndute 236 unit─â╚Ťi”, se arat─â ├«ntr-o analiz─â realizat─â de Asocia╚Ťia Produc─âtorilor ╚Öi Importatorilor de Automobile din Rom├ónia (APIA).,

Piata auto

Din datele prezentate, ponderea ma╚Öinilor electrice ╚Öi hibrid ├«n pia╚Ťa auto din Rom├ónia, ├«n 2015, era de o,5%, comparativ cu 53,5% pentru autovehiculele cu motorizare diesel sau 46% pentru cele pe benzin─â.

De semenea, ├«n privin╚Ťa m─ârcilor care au v├óndut cel mai bine, prima ├«n preferin╚Ťa cump─âr─âtorilor din Rom├ónia este Toyota, care a comercializat anul trecut 335 de autoturisme cu combustibili alternativi. La o distan╚Ť─â destul de mare se pozi╚Ťioneaz─â Lexus, 68 de unit─â╚Ťi, Land Rover, 25 de unit─â╚Ťi. Cea mai cunoscut─â marc─â de ma╚Öini electrice, Tesla, a v├óndut 13 automobile. ├Än 2014, marca a vandut doar dou─â.

Untitled2

 

Stimulente pentru achizi╚Ťionarea de autovehicule “verzi”

Membrii APIA propun pentru stimularea pie;ei autovehiculelor “verzi” bonusuri semnificative de minim 4 sau 5000 de euro prin timbrul de mediu ╚Öi opera╚Ťionalizarea acord─ârii ecotichetului pentru acest tip de ma╚Öini. De asemenea, ar fi util─â stabilirea unui procent minim pentru autorit─â╚Ťile publice pentru ├«nnoirea parcului auto cu astfel de vehicule.

Companiile care acord─â ├«n mod gratuit angaja╚Ťilor ├«nc─ârcarea vehiculelor electrice s─â beneficieze de deducerea cheltuielilor pentru realizarea sau instalarea de prize electrice.

Alte propuneri ar fi parcarea gratuită pe drumurile publice, scutirea de timbrul de mediu, scutirea de taxele de drum, precum și reducerea sau scutirea de la plata impozitului anual pe o anumită perioadă.

De asemenea, autoriza╚Ťiile pentru construc╚Ťiile comerciale sau locuin╚Ťele tip bloc s─â fie acordate numai ├«n condi╚Ťiile ├«n care spa╚Ťiile de parcare aferente vor fi dotate cu sta╚Ťii de ├«nc─ârcare sau prize pentru mini 20% din totalul acestora.

Ce bonusuri au primit┬ácump─âr─âtorii de ma╚Öini “ecologice”

├Äncep├ónd cu 2015, ├«n cadrul programului Rabla, statul ofer─â bonusuri celor care vor s─â cumpere vehicule mai pu╚Ťin poluate. Astfel, pe l├óng─â prima de casare a unui vehicul vechi, ├«n valoare de 6.500 de lei, cei care opteaz─â pentru o ma╚Öin─â cu emisii mai mici de 100g/km primesc un bonus de 750 de lei. Cump─âr─âtorii de ma╚Öini hibrid conven╚Ťionale ob╚Ťin 1.500 de lei ├«n plus, iar cei care vor ma╚Öini electrice ÔÇô 2.500 de lei. Cei interesa╚Ťi trebuie s─â ╚Ötie totu╚Öi c─â nu pot cumula mai mult de 2 bonusuri.

Anul trecut, statul a acordat în programul Rabla 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice.

Pe l├óng─â aceste bonusuri, autorit─â╚Ťile anun╚Ťau ├«n luna iulie a anului trecut c─â vor acorda subven╚Ťii de 20.000 de lei la achizi╚Ťionarea de ma╚Öini electrice. Proiectul, denumit sugestiv Ecotichetul, urma s─â fie pus ├«n aplicare de Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu, ├«ncep├ónd cu sf├ór╚Öitul lunii iulie. ┼×efa biroului de comunicare din cadrul institu╚Ťiei, Adriana Gean─â, a precizat ast─âzi pentru Green Report c─â acesta ÔÇ×nu s-a demaratÔÇŁ ╚Öi c─â urmeaz─â s─â se decid─â dac─â i se vor aloca fonduri, dup─â aprobarea bugetului AFM, aflat ├«n acest moment ├«n dezbatere public─â.

├Äns─â, indiferent de decizia autorit─â╚Ťilor, principala problem─â a de╚Ťin─âtorilor de ma╚Öini electrice r─âm├óne lipsa infrastructurii care le-ar permite s─â ├«╚Öi ├«ncarce ma╚Öinile. ├Äntr-un interviu acordat Green Report toamna trecut─â, Monica Bucurescu, Sales Manager Schneider Electric,┬áestima c─â ÔÇ×infrastructura pentru ma╚Öini electrice s-ar putea dezvolta ├«n urm─âtorii 2 aniÔÇŁ.

Comentarii

comentarii