725 de proiecte de design, participante la o competi╚Ťie pentru reducerea consumului de ap─â

in Business, EcoINOVATIE, EcoLIFESTYLE 4 November 2019 89 Views

Cea de-a opta edi╚Ťie a Competi╚Ťiei Interna╚Ťionale de Design jumpthegap a avut ca tem─â proiecte care faciliteaz─â reducerea consumului de ap─â ╚Öi de energie. Din cei peste 5.000 de participan╚Ťi din 137 de ╚Ť─âri, care au ├«nscris 725 de proiecte de design, trei au fost c├ó╚Ötig─âtoare: o serie de panouri modulare elastice pentru pardoseal─â, o instala╚Ťie pentru du╚Ö, un cap─ât de du╚Ö cu cronometru integrat.

Lansat─â ├«n 2004 pentru a sprijini tinerii arhitec╚Ťi ╚Öi designeri, jumpthegap┬« reune╚Öte dou─â categorii: una dedicat─â studen╚Ťilor ╚Öi alta care vizeaz─â tinerii profesioni╚Öti. ├Än plus, Funda╚Ťia We Are Water ofer─â un Premiu Special de Sustenabilitate la fiecare edi╚Ťie, ├«ncep├ónd cu anul 2015.

Competi╚Ťia de anul acesta a explorat subiecte legate de schimb─ârile climatice, prin proiecte care se concentrau pe reducerea consumului de ap─â sau a impactului asupra mediului.

Ceremonia de premiere, care a avut loc la Barcelona, a adus pe scenă 12 finaliști din Columbia, Serbia, Ucraina, Ungaria, Portugalia, Malaezia, Coreea de Sud, China, Turcia și Spania, dar și profesioniști din lumea designului și arhitecturii.

Proiecte câștigătoare

Morpho

Categoria pentru Tineri Profesioni╚Öti – premiul de 10.000 euro: Proiectul ÔÇ×MorphoÔÇŁ – inginerul columbian Eduardo C├írdenas (University EAFIT, Medellin).

Morpho propune o serie de panouri modulare elastice pentru pardoseal─â care creeaz─â o atmosfer─â mai eficient─â ╚Öi conectat─â pentru urm─âtoarea genera╚Ťie de utilizatori de baie. Panourile pot adopta mai multe configura╚Ťii ├«n func╚Ťie de nevoile ╚Öi / sau starea de spirit a utilizatorului. Func╚Ťia sa principal─â este de a ajuta ╚Öi de a preveni trei probleme principale prezente ├«n activit─â╚Ťile zilnice desf─â╚Öurate ├«n baie: consumul de ap─â, r─âspunsul emo╚Ťional ╚Öi siguran╚Ťa. Inspirate de interac╚Ťiunile ╚Öi formele geometrice din natur─â, panourile pot efectua configura╚Ťii predeterminate, precum condi╚Ťii de plaj─â pentru copii sau un dispunerea spa╚Ťiului ├«ntr-un mod adecvat pentru un public mai ├«n v├órst─â.

Care Bee

Categoria pentru Studen╚Ťi – premiul de 10.000 euro: Proiectul ÔÇ×Care BeeÔÇŁ – studentul maghiar Janos Priskin (Universitatea de Arte ╚Öi Design Moholy-Nagy, Budapesta).

Care Bee este o instala╚Ťie de du╚Ö care ofer─â trei op╚Ťiuni: du╚Ö tradi╚Ťional, baie de aburi ╚Öi func╚Ťie de ├«ngrijire a pielii. Este format─â dintr-un cap─ât de du╚Ö ╚Öi panou de control cu un sistem de circula╚Ťie a apei, un sistem de filtrare ╚Öi un rezervor de ap─â. Acest concept de du╚Ö ofer─â o igien─â corporal─â complet─â, economise╚Öte ap─â ╚Öi bani ╚Öi reduce num─ârul de produse necesare pentru ├«ngrijirea pielii.

Tik Tap

Premiul Special de Sustenabilitate oferit de Funda╚Ťia We are Water – 6,000 euro: Project ÔÇ×Tik-TapÔÇŁ ÔÇô creat de coreenii Soyeon Lee ╚Öi Hyemin Min din cadrul Nuova Accademia di Belle Arti din Milan.

Tik-Tap este un cap─ât de du╚Ö cu cronometru integrat care ilustreaz─â distan╚Ťa pe care o persoan─â trebuie s─â o parcurg─â pentru a ob╚Ťine ap─â ├«n Africa. Cu c├ót timpul alocat utiliz─ârii du╚Öului este mai scurt, cu at├ót persoana va trebui s─â mearg─â mai pu╚Ťin.

Despre organizatori

Roca este o companie dedicat─â proiect─ârii, produc╚Ťiei ╚Öi comercializ─ârii de obiecte sanitare, mobilier de baie, gresie ╚Öi faian╚Ť─â din ceramic─â ce pot fi utilizate ├«n arhitectur─â, construc╚Ťii ╚Öi ├«n designul de interior. Originile companiei dateaz─â din 1917, c├ónd familia Roca a ├«nceput construc╚Ťia primei fabrici din Gava (Barcelona). La 100 de ani de la ├«ntemeiere, compania are 22.600 de angaja┼úi ╚Öi 78 de fabrici, fiind prezent─â ├«n peste 170 de ╚Ť─âri de pe cinci continente.

Centrul de Desgin Barcelona promoveaz─â design-ul ca instrument de transformare ce are misiune de a face companiile ╚Öi organiza╚Ťiile mai inovatoare ╚Öi durabile, la nivel interna╚Ťional. Cu o experien╚Ť─â de peste 40 de ani ├«n serviciul companiilor ╚Öi institu╚Ťiilor publice, Centrul de Design din Barcelona ├«╚Öi propune, de asemenea, s─â promoveze Barcelona ╚Öi Catalonia ca branduri de referin╚Ť─â interna╚Ťional─â ├«n creativitate ╚Öi inovare. Mai mult, central de Design, prin intermediul S─âpt─âm├ónii de Design a Barcelonei, este membru fondator al World Design Weeks, o re╚Ťea mondial─â de evenimente din lumea designului, care ofer─â o gam─â larg─â de oportunit─â╚Ťi companiilor ╚Öi designerilor de pe diferite pie╚Ťe.

Funda╚Ťia We Are Water are ├«n vedere dou─â obiective cheie. Primul este acela de a cre╚Öte gradul de con╚Ötientizarea ╚Öi de a ├«ncuraja dezbaterile publicului ╚Öi organiza╚Ťiilor cu privire la necesitatea de a crea o nou─â cultur─â a apei, pentru a permite dezvoltarea echitabil─â ╚Öi gestionarea durabil─â a resurselor de ap─â ale lumii. Al doilea obiectiv este acela de a ├«ntreprinde o serie de ac╚Ťiuni pentru a contracara efectele negative ale lipsei resurselor de ap─â adecvate. Domeniile de activitate ale funda╚Ťiei includ implicarea ├«n infrastructur─â, educa╚Ťie, s─ân─âtate ╚Öi cercetare, concentrate ├«n zonele cele mai defavorizate din lume.

P├ón─â ├«n prezent, Funda╚Ťia a desf─â╚Öurat 30 de proiecte ├«n 18 ╚Ť─âri, ajut├ónd peste 430.000 de persoane. Printre ╚Ť─ârile ├«n care Funda╚Ťia opereaz─â se num─âr─â Ecuador, India, Brazilia, Maroc, Columbia, Guineea Bissau, Nepal, Bangladesh, Republica Democrat─â Congo, Ciad sau Filipine, ├«n colaborare cu organiza╚Ťii.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii